Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 12.06.2015. 09:00
  • Varaždinska

Zaštita loze od američkog cvrčka

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 664
  • 24
  • 0

Od posljednje preporuke prošlo je četrnaest dana. U tom razdoblju zabilježili smo visoke temperature, a zbog velikih razlika u dnevnim i noćnim temperaturama, posljedica kojih je rosa, nalazimo i prve simptome plamenjače. Vinova loza je pred završetkom cvatnje.

Vrlo je važno provoditi mjere zaštite protiv najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator). Ovisno o vremenskim prilikama, zaštitu je potrebno obavljati fungicidima svakih 8 do 14 dana. Za suzbijanje peronospore moguće je koristiti neke od pripravaka kao što su Mikal flash, Mikal premium F, Azimut WG, Ridomil Gold Combi WG, *Forum star,* Melody duo WP, Antracol combi WP, Ridomil gold MZ, Galben F, Pergado MZ ili Acrobat MZ*.

*Forum star* i Melody duo WP* su pripravci kojima dajemo prednost u vinogradima u kojima nalazimo simptome plamenjače. Protiv pepelnice možemo koristiti pripravke Nativo WG, Domark ME, Collis, Postalon, Luna experience SC ili Fond 12 E. Protiv sive plijesni odnosno botritisa, možemo koristiti botriticide Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus ili Botril 300 SC.

Na području Novog Marofa i južnom dijelu Varaždinske županije, proteklih je godina bilo velikih problema s fitoplazmom (Flavescens doree). Stoga upozoravamo vinogradare, posebno one s toga područja, da nakon cvatnje pristupe usmjerenoj zaštiti protiv američkog cvrčka, koji je prenosioc fitoplazme (vrste Flavescence doree). Jedna od indirektnih mjera zaštite od spomenute bolesti upravo je njegovo suzbijanje. Insekticidi za tu namjenu su Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D ili Chromirel-D.

S obzirom na obavezu pridržavanja načela integrirane zaštite, važno je pratiti ograničenja za upotrebu, vezana uz svaki fungicid i insekticid, a koja su naznačena na etiketama preparata i u Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa.

Pridržavajte se uputa za upotrebu, vodite evidencije o prskanju, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Varaždinskoj županiji bit će organizirane tokom listopada ove godine.

Martina Borić

martina.boric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Plamenjača Vinova loza Rosa Cvatnja Pepelnica Fungicidi Peronospora Forum Star Melody duo WP Siva plijesan Botritis Novi Marof Varaždinska županija Fitoplazma Američki cvrčak Suzbijanje Evidencije


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]