Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 02.06.2015. 15:00
  • Međimurska

Zaštita međimurskih vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 63
  • 2
  • 0

Krajem druge dekade svibnja odnosno prije 14 dana, uputili smo posljednju preporuku za usmjerenu zaštitu vinograda. U proteklom smo razdoblju zabilježili iznadprosječnu vlažnost, a početkom zadnje dekade svibnja, iznadprosječno svježe i prohladno. No prema najavama, početak lipnja obilježit će jedan od najtoplijih početaka ljetnog razdoblja.

Samo u danima od 20. do 24. svibnja, na mjernim lokalitetima u gornjem, zapadnom, dijelu Međimurja izmjerili smo od 126,6 mm obirina na lokalitetu Trnovčak i vinskoj sorti rajnski rizling, do čak 153,0 mm na lokalitetu Orehovčak i sorti moslavac bijeli ili šipon. Tih je dana bilo prohladno uz prosječne dnevne temperature od oko 11°C, s izraženim sjevernim vjetrom, što su bili optimalni uvjeti za ranu pojavu sive plijesni (Botrytis cinerea). Nakon 25. svibnja, u vinogorju pronalazimo simptome ove bolesti na lišću i pojedinim cvjetnim organima, posebno kod osjetljivih vinskih sorata kao što su rajnski rizling, moslavac bijeli ili šipon i sauvignon.

Uskoro se na zametnutim bobicama može očekivati pepelnica

Simptome plamenjače (Plasmopara viticola), na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon, proteklih dana još nismo pronašli, a u drugoj polovici lipnja, na tek zametnutim bobicama, očekujemo jaču pojavu pepelnice (Erysiphe necator), posebno u slabije zaštićenim vinogradima. Naime, svibanj je bio iznadprosječno topao s prosjekom dnevnih temperatura u zapadnom dijelu Međimurja (lokalitet Trnovčak) od 16,1°C. Bilo je vrlo sparno, uz prosječnu mjesečnu relativnu vlažnost zraka od 88,3 %. Umjesto očekivanih i prosječnih 59,4 mm na mjernom lokalitetu Trnovčak, u proteklom mjesecu je zabilježeno čak 180.2 mm oborina, s time da je najveći dio zabilježen tijekom zadnje dekade svibnja.

U slijedećih tjedan dana očekujte ljetne temperature

No, od početka lipnja vremenske prilike se značajno mijenjaju. Temperature zraka od danas rastu na ljetne vrijednosti veće od 27°C, a takvo se razdoblje očekuje i u slijedećih tjedan dana. Protekloga vikenda započela je cvatnja vinskih sorata ranijeg vremena dozrijevanja, s naglaskom na sortu chardonnay, a zbog najavljenih temperatura u rasponu od jutarnjih 13° do dnevnih 28°C, slijedećih nekoliko dana očekujemo početak cvatnje svih vinskih sorti. Stoga je potrebno obaviti redovite mjere zaštite vinove loze od najvažnijih uzročnika bolesti (Erysiphe, Plasmopara, Botrytis) prije ili na samom početku cvatnje. Pripravci za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) navedeni su u preporuci od 19. svibnja.

Tokom cvatnje loze, ne koristite pripravke na osnovu bakra i sumpora

Preporučujemo kontrolirati zdravstveno stanje vinograda i provoditi redovite mjere zaštite u razmacima koji ovise o izboru pripravaka, a prema iskustvima istraživanja njihove djelotvornosti, oni iznose od osam do četrnaest dana. U samoj cvatnji vinograda, izbjegavajte primjenu bakarnih pripravaka i sredstava na osnovi sumpora. Prvi leptiri pepeljastih grožđanih moljca (Lobesia botrana) započeli su letjeti nakon 21. travnja, dok je vrhunac leta njihove prezimljujuće populacije, zabilježen od 27. travnja do 12. svibnja, ali u značajno manjoj brojnosti nego prosječnih sezona. Njihove prve ličinke primijetili smo tijekom jučerašnjeg dana na vinskoj sorti chardonnay, ali ekonomske štete od cvjetne populacije ne očekujemo, pa primjena insekticida u vinogradima trenutno nije potrebna. Njihovo suzbijanje prije ili tijekom cvatnje, ne preporučujemo niti zbog zaštite pčela.

Žutog grožđanog moljca (Eupoecilia ambiguella) u 2015. godini, još nismo registrirali u vinogradima.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Vinograd Međimurje Pepelnica Siva plijesan Plamenjača Savjeti Milorad Šubić Ličinke Chardonnay Rajnski rizling Sauvignon Savjetodavna služba Preporuke Trnovčak Moslavac bijeli Šipon Orehovčak Lobesia botrana Iznadprosječno Zametnute bob


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]