Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 07.07.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita međimurskih vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 147
  • 1
  • 0

Prije 14 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje. U njoj smo vinogradare upozoravali na mjere zaštite protiv plamenjače ili peronospore (Plasmopara), zatim nastavku kvalitetne zaštite kombiniranim fungicidima protiv pepelnice (Erysiphe) te o početku leta druge ili ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia) kao i potrebi primjene insekticida.

U razdoblju od 23. do 28 lipnja, na mjernom smo lokalitetu Orehovčak izmjerili 42,6 mm, a na mjernom lokalitetu Trnovčak 39,4 mm kiše. Ipak, od početka ovoga mjeseca, dominira stabilno i suho razdoblje, s najvišim dnevnim temperaturama zraka od 30°C, dok je tokom jučerašnjega dana zabilježeno 34,9°C. Vrlo je sparno, pa je prosječna dnevna relativna vlažnost zraka na mjernom lokalitetu Trnovčak, u rasponu od 80,9 % do 90,1 %.

Većina je vinogradara u proteklom razdoblju obavila tzv.vršikanje nasada, a zbog oborina s kraja lipnja i naknadnih toplina, grozdovi sorte Pinot sivi, na lokalitetu Sveti Urban, već su posljednjih dana lipnja bili zatvoreni. Dakle, dominira vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, što najviše pogoduje razvoju i širenju pepelnice grožđa (Erysiphe necator).

Na poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca, na netretiranom trsju sorte Moslavac bijeli ili Šipon, zabilježena je zaraza pojedinačnim uljnim pjegama na lišću, od uzročnika plamenjače (Plasmopara). Širenje ove bolesti na nezaštićeno grožđe, u ovoj godini, više ne očekujemo. Ovisno o količinama i rasporedu oborina u drugoj polovici ovoga mjeseca i tijekom kolovoza, moguća je pojava kasne plamenjače na vršnom lišću vinove loze. Zbog vrlo visoke vlažnosti zraka, određeni potencijal plamenjače na lišću će se s mogućim naknadnim oborinama ponovno sekundarno razvijati.

U narednom razdoblju očekujemo da pepelnica (Erysiphe) u potpunosti zarazi nezaštićeno grožđe osjetljive sorte Moslavac bijeli ili Šipon. Na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak u proteklih je deset dana nastavljen let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana). Slijedeća dva dana još uvijek očekujemo toplinski val s temperaturama zraka većim od 34°C, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. U takvim uvjetima treba nastaviti kvalitetnu zaštitu protiv pepelnice i ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca.

Pripravci za suzbijanje pepelnice, grožđanih moljaca i plamenjače, navedeni su u ranijim preporukama od 26. lipnja i 19. svibnja.

Zbog otrovnosti i opasnosti insekticida na pčele, potrebno je prije primjene pokositi cvatuće podraste u vinogradima, a pogotovo bijelu djetelinu, te tretiranje obavljati u kasnijim večernjim satima kada pčele ne lete. Moguće je koristiti i folijarna gnojiva s naglašenim sadržajem magnezija i kalija. U nasadima, u kojima se pepelnica pojavljuje na bobicama, dodatno između dvije redovite zaštite, preporučujemo u zonu grožđa primijenu meptil-dinokap ili nekog drugog sumpornog fungicida. Koristite ih u večernjim satima, jer na temperaturama većim od 28°C mogu biti fitotoksični.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradi Pepelnica grožđa Pinot sivi Sveti Urban Čakovec Netretirano trsje Moslavac bijeli Šipon Uljne pjege Plamenjača Grožđani moljac Toplinski val Grmljavinsko nevrijeme Bijela djetelina Cvatući p


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]