Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 09.05.2018. 12:00

Zaštita vinograda do početaka cvatnje od plamenjače i pepelnice

Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno. Tvrtka Chromos Agro donosi program zaštite za najbolje rezultate!

Foto: Bigstockphoto/len4foto
  • 3.494
  • 202
  • 0

Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno. Kako bi zaštitili vinovu lozu do cvatnje tj. u fazi rasta mladica i pojave grozdića tvrtka Chromos Agro preporuča primijeniti neke od sljedećih kombinacija:

KAIROS M je kombinirani kontaktno-sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze u količini 2,4-3,0 kg/ha (240-300g/1.000m²/100 l vode). Sa primjenom treba započeti kada se pojave povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a najkasnije sa pojavom prvih simptoma.

CABRIO TOP je preventivni fungicid lokalnosistemičnog i translaminarnog djelovanja. Namijenjen je za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze u koncentraciji 0,2% (200 g sredstva u 100 l vode). Primjenjuje se od pojave grozdića do zatvaranja grozda.

STAR 80 WP je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače u količini 2 kg/ha (200g/1.000 m²/100 l vode).

POLYRAM DF je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Koristi se u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode).

CHROMOSUL 80 je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, a koristi se kod pojave prvih znakova bolesti u periodu do cvatnje u koncentraciji 0,3%.

DELAN PRO je kombinirani preventivni fungicid sistemičnog djelovanja namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne truleži u količini 3,0 do 4,0 l/ha. Primjenjuje se od faze pet razvijenih listova do faze omekšavanja ili šaranja bobica. Razmak između primjene je 10-14 dana. Utrošak vode za primjenu je 200-1.200 l/ha.

SERCADIS je sistemični fungicid.namijenjen za suzbijanje pepelnice količini 0,15 l/ha. Količina vode po hektaru kreće se od 400-1.200 l/ha, ovisno o starosti nasada, uzgojnom obliku, fenofazi i stroju za primjenu. Sredstvo se koristi preventivno, prije ostvarenih zaraza, na temelju prognoza kritičnih razdoblja za razvoj bolesti, od stadija prvog razvijenog lista do šaranja bobica.

FOLPAN 80 WDG kontaktni preventivni fungicud namijenjen za suzbijanje plamenjače u koncentraciji 0,20% (200 g u 100 l vode) također smanjuje zarazu sivom plijesni u koncentraciji 0,20% (200 g u 100 l vode).

STROBY WG je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice u koncentraciji 0,02% (20 g u 100 l vode). Zaštitu je potrebno provoditi za vrijeme najjačeg pritiska bolesti, (početak cvatnje - cvatnja - neposredno nakon cvatnje). Stroby WG u kombinaciji sa Delanom 700 WDG osigurava izvrsnu zaštitu vinove loze od uzročnika pepelnice i plamenjače.

Kako prepoznati plamenjaču i pepelnicu?

Plamenjača (Plasmopara viticola) se može pojaviti na svim zelenim dijelovima vinove loze. Prvi simptomi javljaju se na listovima, i to vrlo često na onima koji su bliže tlu. Na mladim listovima nastaju nešto svjetlije zelene do žute zone tzv. "uljane mrlje", a s donje strane lista na mjestu "uljanih mrlja" izbijaju bijele prevlake. Zaražene zone postaju crvenkasto-smeđe. Na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja koja počinju smeđiti, tkivo odumire i suši se. Pjege se javljaju na nekoliko mjesta na listu, ali kada je zahvaćen veći dio plojke dolazi do sušenja i otpadanja lista.

ve
Lijevo - plamenjača, desno - pepelnica

Pepelnica (lug) (Erysiphe necator) također napada sve organe vinove loze: mladice, vitice, listove, peteljke lista, cvat, bobe i rozgvu. Mladice mogu biti napadnute od izlaženja iz pupa pa sve dok ne odrvene. Listovi mogu biti napadnuti u svakoj fazi razvoja. Na lišću se javlja pepeljasta prevlaka i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Bobe zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, kožica im je znatno deblja i tvrda te puca.

Navedena sredstva u praksi su se pokazali jako djelotvornima i ekonomski isplativima. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane. Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje treba ponoviti.

*Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Za daljnje dobre rezultate i zdravo grožđe potrebno je pratiti vremenske prilike i uvjete bolesti na vinovoj lozi. Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ante Grubišič,dipl.ing., Chromos Agro d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinograd Vinova loza Cvatnja Pepelnica Plamenjača Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce