Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 10.06.2015. 10:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita vinograda od američkog cvrčka

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 1.937
  • 85
  • 0

Proteklo razdoblje obilježilo je vrlo toplo i sparno vrijeme s pojavom rose tijekom noći te uz pokoji lokalni pljusak. Takvi uvjeti pogoduju širenju biljnih bolesti u vinogradima. U nedovoljno štićenim vinogradima od početka mjeseca mogu se pronaći simptomi plamenjače vinove loze u vidu uljnih pjega na licu lista i sporulacije na naličju. Za zaštitu od plamenjače (Plasmopara viticola) u fazi precvjetavanja i nakon cvatnje možete koristiti sistemične fungicide kao što su Galben F, Fantic F, Ridomil Gold Combi 45 WG, Forum Star, Mikal Flash, Mikal Premium F, Curzate F, Melody Duo ili Acrobat MZ.

U vinogradima s vidljivim simptomima plamenjače prednost dajte pripravcima Forum Star, Melody Duo ili Acrobat MZ. Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Uncinula necator) možete koristiti pripravke Crystal, Postalon 90 SC, Talendo EC, Luna Experience, Nativo 75 WG, Collis, Domark ME, Folicur EW 250, Foliar, Dynali ili Stroby. Za zaštitu od sive plijesni nakon cvatnje, preporučujemo primjenu specifičnih botriticida Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400 SC ili Botril 300 SC.

Križevačke vinograde uništava američki cvrčak

Kako je u Križevcima 2010. potvrđena pojava fitoplazme Flavescens doree, a u 2011. godini prvi je put potvrđena i zaraženost američkim cvrčkom, na tom je području potrebno provoditi usmjerene mjere suzbijanja američkog cvrčka, a vinogradare na to obvezuje i Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze. Suzbijanje američkog cvrčka preporuča se i u ostalim vinogradima gdje su prošlih godina primijećeni simptomi fitoplazmoza. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se nakon cvatnje vinove loze. Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Actara 25 WG, Decis 2,5 EC, Dali, Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel-D.

Zbog zaštite pčela, važno je tretiranje obavljati tek nakon završetka cvatnje i u doba dana kad pčele ne lete. Također, u vinogradima, prije primjene insekticida, mora biti pokošen cvjetni podrast. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Koprivničko-križevačkoj županiji održat će se tokom listopada ove godine o čemu ćemo vas uskoro detaljnije informirati.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradi Plamenjača Vinova loza Uljne pjege Sporulacije Pepelnica Siva plijesan Križevci Fitoplazma Flavescens doree Američki cvrčak Akcija Ambalažni otpad Koprivničko-križevačka županija Željkica Oš


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]