Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja vinograda
  • 13.01.2023. 10:30
  • Brodsko-posavska, Starci, Staro Petrovo Selo

Zašto se prodaje najveći vinograd u Hrvatskoj koji se trenutno može naći u oglasnicima?

Trebala je to biti uspješna priča mladog slavonskog vinogradara, koji je na obiteljskoj zemlji vidio budućnost, ali početni zanos, europski poticaji i veliki trud nisu bili dovoljni - sada prodaje vinograd.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 22.799
  • 1.368
  • 0

Vid Jakljević Dubiel htio je biti poduzetnik i pomoći roditeljima u obiteljskom poslu proizvodnje vina. Njegovi otac i majka su agronomi, pa je i on krenuo istim putem - završio je vinogradarstvo u Požegi. Kao student proveo je dva mjeseca u francuskoj pokrajni Champagne i šest mjeseci u Milanu, i kako kaže, iz prve ruke vidio kako taj posao funkcionira u uređenim državama.

"U inozemstvu sam dobio veliko samopouzdanje, shvatio potencijal Slavonije i stvorio ideal koji me vodio. Htio sam pokazati da je kod nas raj na zemlji. Ideja je bila da brat i ja uđemo u poljoprivredu i podignemo na noge obiteljsku vinariju, koja je već bila pred bankrotom, ali meni se tada sve činilo mogućim. Bio sam slijep“, razočarano nam je ispričao.

Kada se iz Italije vratio u Staro Petrovo Selo uhvatio se posla, prošao na mjeri 6.1.1. za mlade poljoprivrednike, kupio mehanizaciju i zaposlio dva čovjeka.

Početni entuzijazam nije dugo potrajao, jedan zaposlenik se teško razbolio, a drugi otišao u Njemačku. Brat mu je odustao i otišao u Ameriku, kao i bratić mu prije njega. To im je tada zamjerao, priznaje, ali ih sada u potpunosti razumije. 

95 tisuća trsova deset minuta od autoceste

Vinograd je zasađen 2004. godine, prostire se na ukupno 17 hektara na dvije table - jedna pored druge, s ukupno 95 tisuća trsova vinove loze. Manja tabla od 8 hektara je u ekološkoj proizvodnji, a druga od 9 ha u konvencionalnoj. To je drugi najveći vinograd u Brodsko-posavskoj županiji, prema podacima iz Vinogradarskog registra.

Od sorti, pola ukupne površine je pod graševinom i crnim pinotom, a ostatak zauzimaju frankovka i rizling. Teren je pod nagibom, dio stupova je betonski, a dio drveni, uzgojni oblik je zavjesa. Rezidba i berba obavljaju se strojno. U sklopu jedne od parcela je trafostanica. Na odličnoj je lokaciji zbog puno sunčanih sati i velike količine vjetra.

Vid Jakljević Dubiel (27) prodaje vinograd 

Do njega se dolazi pristupnom cestom svega pet minuta od glavne ceste i kuće Vidovih roditelja. Lokacija je na deset minuta vožnje od izlaza s autoceste za Novu Gradišku, a okružuju je voćnjaci, nekoliko kuća i tišina. Naš sugovornik je ovdje vidio potencijal ruralnog turizma i maštao o projektu podizanja mini-kućica za odmor.

Lani ubrali 50 tona grožđa

Rekordnu berbu od 150 tona grožđa imali su prije prije desetak godina kada su ulaganja bila adekvatna, a u zadnjoj berbi je obrano 50 tona što je odličan rezultat s obzirom na ograničena ulaganja. Lani su proizveli 30 tisuća litara vina dobre kvalitete, unatoč ograničenoj podrumskoj infrastrukturi.

Ove su godine prodali 90 posto grožđa. Na zalihama im je ostalo 25.000 litara vina koje nude u rinfuzi, prodaju po Slavoniji i Istri, otkriva Vid koji je zadužen i za prodaju.

"Berbe su toliki stres, a onda kad nabereš imaš problem s opremom, pokvari se preša i slično. Radio sam po cijeli dan – vozio traktor, vodio vinograd, podrum, bio trgovački putnik, knjigovođa, a to je posao za nekoliko ljudi, ne jednog. Izgubio sam fokus i shvatio da ne mogu sam voditi cijelu vinariju“, kazao je ovaj mladi vinogradar.

Stoga je odlučio prodati vinograd.

Vinogradi na prodaju? Evo što se danas može kupiti u Hrvatskoj, gdje i za koje novce

Ove godine prioriteti su mu se promijenili. Upoznao je djevojku, zaljubio se i odlučio odseliti u Zagreb. Roditelji su ga podržali u naumu da izgradi karijeru u novom području.

Vinske manifestacije i hobit kućice

Selo Starci u kojem se nalaze njihovi nasadi, prije je imalo 120 obitelji, školu od prvog do četvrtog razreda i dva učitelja, ispričao nam je Vidov otac Alojz Dubiel, s kojim smo obišli imanje.

Trafostanica nalazi se na jednoj od parcela u vlasništvu obitelji

"Mi smo svi u obitelji agronomi – to nas je vjerojatno i zaribalo“, našalio se Alojz i rekao da već godinama prodaju litru vina za 15 kuna, kao i okolni vinari pa kada se zbroje troškovi boce od 4 kune, etikete... premalo ostane.

Vinari s ovog područja udruženi su, organiziraju vinske manifestacije i ocjenjivanja cina. Ovdje se održava i rock festival kojeg posjeti dvije tisuće ljudi, a razvija se i turizam kojeg predvodi imanje Pere Dumenčića s hobit kućicama, tradicionalno uređenom vikendicom i bazenom, kaže Vid.

Vesele se ukidanju moratorija

Odluku o prodaji donijeli su krajem ljeta, a 17 hektara vinograda prodaju za nešto manje od tri milijuna (nekadašnjih) kuna, odnosno 398.406 eura. Po metru kvadratnom to je 2,34 eura. U cijenu, navodi Vid, ulazi oprema i mehanizacija: Tuber 50, Same Solaris 40, Vučeni atomizer 1200L, nošeni atomizer 300l, četka za vinograd, malčer, električne škare za rezidbu.

Prodaja vinograda u komadu - 17 hektara 

S obzirom da se zemljišta i kuće po Slavoniji prodaju u bescjenje, ova obitelj velike nade polaže u ukidanje moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, koji istječe 1. srpnja 2023. godine. Oni bi radije da zemlja ostane u domaćim rukama, ali na to, kažu, ne mogu utjecati.

"U Francuskoj sam shvatio da su kooperacije odličan sistem i da cijeli zapad radi na tom principu, a mi se u Hrvatskoj toga bojimo kao nekog relikta socijalizma. Zato vani hektar vinograda vrijedi milijune. Oni znaju kako proizvesti, brendirati i prodati vino“, rekao je Vid.

U cijenu, navodi Vid, ulazi oprema i mehanizacija

 Ne krivi državu za svoju situaciju i kada pogleda unatrag, kaže, bilo je očitih grešaka u strategiji vođenja vinarije što je glavni razlog tome da danas prodaju vinograd.

"Trenutno se ne planiram vraćati na selo. Slavonija je divna, ali je i u veoma teškoj situaciji. Poslovni uspjeh je težak, ali moguć, a potencijal je nevjerojatan. Vjerujem da je Slavonija, pa i selo Starci u kojima se vinograd nalazi, za nekoga tko je spreman uložiti trud i novac, skriveni rudnik zlata. Jednoga dana vratit ću se i ja i pokrenuti priču sa svojim turističkim mini kućicama", kazao je Vid Jakljević Dubiel.

Do tada živjet će, kaže, u Zagrebu i baviti se digitalnim marketingom s kojim se susreo preko vinarije. 


Fotoprilog


Tagovi

Prodaja vinograda Vinograd u Starom Petrovom Selu Vid Jakljević Dubiel Alojz Dubiel


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.