Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radovi
  • 30.03.2015. 10:30

Završili s rezidbom i spremaju se za prskanja

Rezidbu i vezivanje loze sada već treba privesti kraju. Nastaviti sa zaštitom protiv crne pjegavosti do kraja fenofaze vunastog pupa. Pravo je vrijeme za suzbijanje grinja, ali treba pratiti i pojavu vinogradarskih pipa.

  • 424
  • 58
  • 0

U podrumu se trenutno obavlja čuvanje vina od zraka dolijevanjem ili pretakanjem u manje bačve. Treba redovito kontrolirati kakvoću vina te održavati higijenu podruma. No, i u vinogradu je sve više posla. Rezidbu i vezivanje loze sada već treba privesti kraju. Treba i nastaviti sa zaštitom protiv crne pjegavosti do kraja fenofaze vunastog pupa. Pravo je vrijeme za suzbijanje grinja, ali treba pratiti i pojavu vinogradarskih pipa.

Rez vinove loze u zeleno jest važna agrotehnička mjera koja se obavlja tijekom vegetacije na zelenim dijelovima trsa. To je ono što se radi u mnogim krajevima, odnosno u vinogradima ovog područja Europe. Plijevljenjem uklanjamo mladice koje su se razvile na starom drvu te nerodne mladice, koje su se razvile na rodnom drvu. Treba naglasiti da je plijevljenje važna agrotehnička mjera koja se ne smije izostaviti, jer se tim zahvatom čuva kondicija trsa, ističu stručnjaci.

Jačanje mladica

Pinciranje je pak prikraćivanje rodnih mladica, čime se privremeno zaustavlja bujan rast. Time se postiže da mladice ojačaju i da se stvore što povoljniji uvjeti za cvatnju i oplodnju, odnosno smanjeno je osipanje grozdova. Prstenovanje se obavlja prije cvatnje i u fazi porasta bobica.

U Hercegovini se pak obavlja mnogo posla, obzirom da su tamo, kao i u primorskim područjima, specifična klimatska područja. "Rezidba je završena prije nekoliko dana, odnosno odrađeno je i frezanje", kaže Igor Dabić iz Hercegovine koji ističe i da su vinogradima bacili umjetno gnojivo NPK 7:20:30. Kaže i da su obavili zimsko prskanje bordoškom čorbom, a mladi vinograd povezan je na prvu žicu. Jedan od poslova je i taj da je izvršena popuna sadnica koje nedostaju, a kako kaže Dabić, čekamo kretanje vegetacije i početak redovne zaštite.

Pravovremeni radovi u vinogradu

"Proizvodimo kvalitetna vina raznovrsnog sortimenta. Na izložbama vina izlažemo od 2003. godine te smo na svakoj bili zapaženi, što dokazuju i nagrade koje smo primili", ističu Hažićevi. Da bi bili uspješni, neminovni su kvalitetni i pravovremeni radovi u vinogradu.

"Mi završavamo rezidbu vinograda i vezanje lucnjeva. Zbog lanjskih kiša primijetili smo više crne pjegavosti na rozgvama. No, zaštite nema do vunastog pupa. Biti ce pojačana doza sumpora i približno dvije do tri zaštite usmjerene na crnu pjegavost, sto ce opet naravno ovisiti o vremenskim uvjetima", rekla nam je Tatjana Hažić.


Tagovi

Igor Dabić Tatjana Hažić Vinograd Rezanje Pupanje Prstenovanje Pincanje Gnojivo Bordoška čorba Rezidba


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.