Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatološka postaja
  • 29.05.2022. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Znate li gdje se u RH nalazi jedina klimatološka postaja u vinogradu?

Mjeri parametre koji daju informacije iznimno važne za svakog vinara – poput temperature zraka i tla, količine oborina, broja sunčanih sati i slično.

Foto: Lightkomunikacije
  • 1.657
  • 81
  • 0

Obilježeno je 20 godina klimatološke postaje na položaju Vidim, jedine hrvatske meteorološke postaje u vinogradu. Ona se nalazi na južnim padinama Krndije u kutjevačkom vinogorju, na nadmorskoj visini od 270 metara, a u rad je puštena 20. svibnja 2002. godine te od tad prikuplja podatke o klimi kutjevačkog područja.

Tom prilikom poznati meteorolog Ivan Čačić, motritelj postaje Vlado Baričević i vinar Vlado Krauthaker istaknuli su važnost i jedinstvenost ove klimatološke postaje.

Smještena u vinogradu Krauthaker mjeri parametre koji daju informacije iznimno važne za svakog vinara – poput temperature zraka i tla, količine oborina, broja sunčanih sati i drugih.

Dio je operativnog motriteljskog sustava Državnog hidrometeorološkog zavoda i za sada je jedina koja omogućuje poznavanje mezoklime vinogradarskog kraja što daje poseban doprinos toj djelatnosti jednog od najpoznatijih hrvatskih vinogorja.

Koristi i drugim proizvođačima

Svako vinorodno područje u svijetu obilježeno je upravo značajkama klime, a i sami vinari često ističu njezinu važnost, stoga je ova postaja važan alat za njegovanje i stvaranje vrhunskih vina.

Klimatološka postaja Vidim

Kutjevačko vinogorje nalazi se na 45° sjeverne geografske širine, odnosno na 45. paraleli koja je u svijetu poznata kao najpogodnije područje za njegovanje vinove loze, a upravo klima stvara izvrsne uvjete za vinogradarstvo.

Osim vinogradara i vinara koji ju redovito prate, postaju često koriste učenici, studenti i znanstvenici, voćari i drugi proizvođači. Sve radnje i mjerenja na klimatološkoj postaji obavljaju se neprekidno, a podaci su u svakom trenutku dostupni online.


Fotoprilog


Tagovi

Klimatološka postaja Krndija Vidim Vinograd Krauthaker


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo