Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 11.05.2021. 12:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

6. Festival maslina u Zagrebu u lipnju uživo, šampionsko ulje ima Loredana Krbavčić

Ocjenjivanje ulja je obavljeno, a premda prvotno zbog epidemiološke situacije otkazan, 6. Festival maslina u Zagrebu ipak će se održati. Onako kako najviše volimo - uživo.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 259
  • 41
  • 0

Iako je prvotno zbog epidemiološke situacije otkazan, 6. Festival maslina u Zagrebu ipak će se održati i to 5. i 6. lipnja na Trgu bana Jelačića, obavijestili su organizatori, Udruga Zagrebački maslinarski institut.

"Očekujemo da će nakon višemjesečne zabrane ovakvih događaja građani Zagreba s interesom posjetiti ovu prodajnu izložbu i kušati i kupiti najbolja ulja iz cijele Hrvatske, od Istre do Dalmacije“, naveo je u priopćenju Krunoslav Kovačević, član Upravnog odbora Udruge. 

Ocjenjivanje odrađeno, a šampion dolazi iz Buzeta

Prvi dio festivala, odnosno ocjenjivanje već je odrađeno, a znaju se i ovogodišnji pobjednici. 

Tako je od 288 uzoraka kojih je bilo prijavljeno, šampionsku titulu odnijelo najbolje ulje miješanih sorti (leccino, bjelica, frantoio i pendolino) Loredane Krbavčić iz Buzeta. 

Najbolje u kategoriji monosortnih ulja su OPG Lidija Stranić, rošinjola, Boris Lajkin, buža i OPG Lupić, buža. U kategoriji miješanih sorti titulu su odnijeli Loredana Krbavčić (leccino, bjelica, frantoio, pendolino), OPG Andrea Brečević Rheos (lecciono, buža, bjelica) i Irena Azinović (rošinjola, buža). 

Što se tiče onih ekoloških, najbolja su Ursaria d.o.o. (rošinjola), Stancija San Antonio (karbonaca) te Jakomin Darko (bjelica).

Najbolje udruge proglašene su DOSI (Koper, Slovenija), Udruga maslinara Buga (Vrsar) i Maslina, Poličnik, a uljare Babić, Cuj i Ipša. 

Najviše pristiglih uzoraka iz Istre

Inače, analizu uzoraka proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar. Polovica ovogodišnjih uzoraka su bila monosortna ulja, a druga polovica su bila ulja miješanih sorti.

"Prema ukupnoj ocjeni panela ovogodišnja maslinova ulja koja su ocijenjena kao ekstra djevičanska su u prosjeku srednje do intenzivne voćnosti, te srednje gorčine i pikantnosti“, stoji u izvješću Anastazia Milardović iz Udruge senzorskih analitičara.

Kod maslinovih ulja dobivenih u kasnijim berbama, primjetan je, kaže značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja su "slađa", manje voćnosti, srednje gorčine i pikantnosti, ali ipak u velikoj mjeri ekstra djevičanska.

U uzorcima koji su ocijenjeni kao djevičanska maslinova ulja i maslinova ulja lampante, javljaju se najčešće mane, kao što su upaljenost i octikavost, ali i užeglost. Prve dvije mane, pojašnjava Milardović su posljedica nepravilnog čuvanja maslina do prerade i oštećenog ploda, dok se užeglost javlja kod ulja koja nisu pravilno skladištena.

Interesantno je razmotriti, kaže, odakle su pristigli uzorci na ovogodišnji festival. Tako je iz Slovenije poslano 13 ulja, iz Istre 144, iz Primorja devet, iz područja Srednjeg Jadrana 83, Južnog Jadrana 30, Hercegovine devet i Crne gore jedno ulje.

Svi zainteresirani, u kvalitetu ulja se mogu uvjeriti u subotu ( 5. lipnja) od 9 do 19 sati i u nedjelju (6. lipnja) od 9 do 17 sati kada će sajam biti otvoren. 

Virtualnu dodjelu nagrada pogledajte u videu: 


Tagovi

Festival maslina Udruga Zagrebački maslinarski institut Ocjenjivanje ulja Loredana Krbavčić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]