Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 26.02.2020. 10:25
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković

Akcijski plan suzbijanja sredozemne voćne muhe i dalje je na snazi

U Metkoviću je održan sastanak predstavnika Ministarstva, HAPIH-a i Državnog inspektora s čelnicima županija, gradova i općina s područja doline Neretve. Tema? Sredozemna voćna muha.

Foto: Depositphotos/marinv
  • 345
  • 31
  • 0

Provedba Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe - Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve (2018.- 2021.), ali i novosti koje se očekuju u 2020. godini, vezano za fotosanitarni sektor, bile su teme sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državnog inspektorata s čelnicima županija, gradova i općina s područja doline Neretve, održanog u Metkoviću.

"Uzgoj agruma u poljoprivredi Republike Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, posebno u ovom području. Pratimo situaciju na terenu i temeljem rezultata Programa posebnog nadzora utvrđena je velika rasprostranjenost sredozemne voćne muhe te je zaključeno da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, ona poprimiti razmjere epidemije,“ istaknuo je ravnatelj HAPIH-a doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić

Kako podsjećaju iz Agencije, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je 2018. godine Akcijski plan kojim se određuju sve aktivnosti koje je potrebno poduzeti, kao i nadležnosti i odgovornosti provoditelja Plana, a čija sustavna provedba ima u vidu suzbijanje te u konačnici iskorjenjivanje sredozemne voćne muhe.

Na sastanku u Metkoviću su bili ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić i pomoćnik ministrice Krunoslav Karalić (Foto: HAPIH)

"Da bi stigli pravovremeno na cilj potrebno je u svakom trenutku biti siguran, ne samo da nismo skrenuli s planiranog puta, već i jesu li se dogodile vanjske okolnosti zbog kojih je  potrebno promijeniti ili modificirati odabranu rutu, ali i jednako važno: kakvo nam je prolazno vrijeme. Upravo stoga, ovi koordinacijski sastanci su iznimno važni“ naglasio je doc.dr.sc. Dugalić, ujedno jedan od članova Upravljačkog tima provedbe Akcijskog plana, ističući kako je nužno da provedba bude: brza, učinkovita, dosljedna i usklađena.

Mediteranska voćna muha prijeti nasadima voća u Neretvi

"S ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo će zajedno s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, provoditi i nadalje sve potrebne aktivnosti u nastojanju da otkloni sve eventualne fitosanitarne rizike koje sa sobom nose štetne bolesti i organizmi", naglasio je i pomoćnik ministrice, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić i dodao će nakon objedinjavanja izvješća, održati još jedan uži sastanak na ovu temu te sukladno zaključcima sa sastanka, a ukoliko se pokaže potreba, pristupit će se i izmjenama Akcijskog plana. 

Donesen Akcijski plan sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe!

Na sastanku je bilo riječi i o novom Zakonu o biljnom zdravstvu i novostima vezanim uz biljnu putovnicu, kao i izmjenama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća, a koje se najavljene za 2020. godinu, zaključuje se u priopćenju HAPIH-a.


Tagovi

HAPIH Sredozemna voćna muha Akcijski plan Doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić Doc.dr.sc. Krunoslav Karalić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]