Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banane
  • 14.11.2020. 07:30

Ako EU smanji potpore, prijeti nam nestašica banana?

Smanjenje potpora za 3,9% iz proračuna EU koji odlazi u najudaljenije regije moglo bi pogoditi uzgajivače banana koji već upozoravaju da im proizvodnja više neće biti isplativa.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 273
  • 104
  • 0

Europska komisija u idućih sedam godina namjerava smanjiti iznos za potpore, za 3,9%, a koji iz zajedničkog proračuna odlazi u najudaljenije regije Francuske (Guadeloupe, Gijana, Martinique, Réunion, Saint-Martin i Mayotte), Portugala (Azori i Madeira) i Španjolske (Kanarski otoci).

Kako piše abc, na Kanarskim otocima proizvodnja banana i budućnost sektora ovisi o tim sredstvima. Tamošnji proizvođači očekuju konačnu odluku Vijeća EU na kojem sudjeluju ministri poljoprivrede, Europski parlament i Europska komisija, a odnosi se na raspodjelu sredstava nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

Kanarski otoci ostat će bez 10 milijuna eura

Španjolski ministar poljoprivrede, Luis Planas obvezao se proizvođačima da će pred EU braniti program potpore najudaljenijim regijama s problemima zbog udaljenosti, izoliranosti ili nepovoljnom klimom (POSEI), koji u ukupnom opsegu ZPP-a jedva predstavlja 0,01% sredstava.

Uvezli rekordnu količinu banana u 2019. godini

Kanarski otoci, na kojima od proizvodnje banana živi 15.000 stanovnika prime godišnje 268 milijuna eura pomoći, a sada bi prema novom prijedlogu trebali ostati bez 10 milijuna eura u razdoblju od 2021. do 2027. godine, bude li on usvojen.

Prema procjenama Udruženja organizacija proizvođača banana s Kanarskih otoka (ASPROCAN), to bi moglo doseći dvostruki godišnji gubitak. Ondje 46% poljoprivrednih kultura predstavlja ovo voće, a poljoprivrednici negoduju kako si im posljednjih godina porasli troškovi proizvodnje. To dovodi u pitanje isplativost bavljenja tim poslom.

Traže spas u zadnji čas

Planas se obvezao pronaći najbolji način da se izbjegne rez i zajamčio da će se trenutna raspodjela proračuna zadržati pred sektorom koji je drugi veliki pokretački motor arhipelaga nakon turizma.

U Europi manja potražnja za bananama rezultira nešto nižim cijenama

"Samo jedan novi dogovor u posljednji čas može spasiti primarni sektor ovih udaljenih regija", kaže Sergio Caceres, dužnosnik udruge ASPROCAN.

U svakom slučaju, Planas je osim Španjolske, pozvao i Francusku, Portugal i Grčku za podizanje svijesti i očuvanje ovog programa.

Iako su banane s Kanarskih otoka manje poznate od južnoameričkih, one su u Španjolskoj izuzetno popularne, a ondje ih se na kopno preveze više od jednog milijuna kilograma.


Tagovi

Potpore Europska unija POSEI Banane Proizvodnja banana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.