Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iz Ciriha u Torine
  • 09.01.2023. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Čelinac

Ako je bravar Tito mogao biti predsjednik i Stevo može voćar

Mladoliki bravar i tokar, koji je 38 godina proveo u Švajcarskoj, podigao je voćnjak u okolini Čelinca. Odlučio je posaditi dunju, jednu od traženijih voćnih vrsta u BiH

Foto: Bojan Kecman
  • 566
  • 138
  • 0

Sve više gastarbajtera koji su se, nakon godina provedenih u inostranstvu, vratili svojim kućama, odlučuje da se bave voćarstvom. Među njima je i Stevo Topić iz sela Torine u okolini Čelinca, koji je zasadio jedan od većih zasada dunja u Republici Srpskoj.

Međutim, to je samo početak, jer u narednom periodu planira sadnju novog voćnjaka.

Dunja izbjegava mrazeve

Ovaj mladoliki bravar i tokar, koji je 38 godina proveo radeći na građevini u Švajcarskoj, u Cirihu, podigao je voćnjak. Odlučio je da posadi dunju, jednu od deficitarnijih, a time i traženijih voćnih vrsta u našim područjima.

Posadio 760 sadnica sorte leskovačka i vranjanska

"Posadio sam 760 sadnica, sorte leskovačka i vranjanska. Kad smo podijelili zemlju koju nam je otac ostavio razmišljao sam šta da posadim i na kraju sam se odlučio za dunju jer kasnije cvjeta, izbjegava mrazeve, a dobra je i za rakiju. To mi i jeste cilj. Da proizvodim dunjevaču", kaže Stevo.

Sadnice su dvogodišnje, a nabavljene su iz rasadnika "Agromedžik" iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine. Iako su sorte koje je izabrao osjetljive na bakterijsku plamenjaču, Erwinia amylovora, izolovanost parcele trebalo bi da bude dovoljna za nesmetan rast i razvoj voćaka. No, imaju izuzetnu aromu i zato se Stevo odlučio za njih, a ne novije sorte. 

Cilj je proširenje zasada

Osim dunja, posadio je i 120 sadnica šljiva, sorte Stenlej, čačanska rodna i čačanska ljepotica. Za budućnost ima ambiciozne planove. "Kupiću uskoro još zemlje i sadiću još ovih voćaka. Cilj mi je barem nekoliko hiljada sadnica dunja. Imam podršku porodice, a u obavljanju fizičkih poslova, pomažu mi i rođaci. Sin će nastaviti da se bavi ovim kada ja ne budem mogao, a on se vrati iz Švajcarske“, ističe Stevo.

U poslovima će pomagati i rođaci

Nekoliko duluma šume iskrčeno je prije sadnje, a traktorskim svrdlom izbušene su rupe od 65 centimetara dubine i širine. Na dno je stavljen zgorjeli ovčiji stajnjak star pet godina i NPK đubrivo, a isto đubrivo posuto je i oko sadnica. Ubrzo će još stajnjaka biti raspoređeno, a na proljeće Topić će da instalira sistem za podzemno navodnjavanje jer, bez vode nema razvoja mladih sadnica.

Rezidba u cilju formiranja uzgojnog oblika kod dunje

"Imam dovoljno vode, bušit ću ubrzo bunar, jer sam svjestan šta znači voda u prvim godinama razvoja voćaka. Kupit ću takođe i mali traktor, sa priključcima, kao i atomizer jer je teren strm i nije lako raditi na pojedinim pregibima. Voćnjak je ograđen, a oko sadnica ipak sam stavio zaštitu od zečeva", pojašnjava Stevo koji se prethodno dobro uputio u ovu proizvodnju.

Osim radova u voćnjaku Topić će da izgradi i manji objekat u kojem će se prerađivati buduće plodove.


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja dunja Stevo Topić Torine Erwinia amylovora Bkterijska plamenjača Podzemno navodnjavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁