Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Čutić
  • 06.09.2015. 11:35

Ako mu daš vodu - sljedeće godine traži duplo!

OPG Čutić se bavi proizvodnjom, uzgojem i prodajom lješnjaka, prodaja raznih proizvoda od lješnjaka, proizvodnja i prodaja sadnog materijala od lijeske.

  • 5.571
  • 391
  • 0

Opg Čutić nalazi se u Sisačko-Moslavačkoj županiji u mjestu Brestača kod Novske. Roditelji koji žive na imanju oduvijek su se bavili poljoprivrednom proizvodnjom. Kristijan Čutić sa svojom suprugom bavi se uzgojem lješnjaka.

Također imaju krave i svinje, uzgajaju tritikale, ječam i kukuruz, a baka i dida više ne rade. Sve je ostalo na mlađima. Kristijan je u radnom odnosu i zajedno sa suprugom radi na imanju. Imaju dvoje male djece, koja još ne pomažu.

Lješnjak nije racionalan potrošač

Ekološki proizvodi od lješnjaka iz Brestače!

Prije devet godina su započeli sa uzgojem lješnjaka, na 3 hektara, a već četiri godine su u ekološkoj proizvodnji. Za ekološki uzgoj su se odlučili prvenstveno radi osjećaja prema prirodi, zdravoj prehrani i zbog proizvodnje bez pesticida.

"Bio sam svjestan da ću morati dosta ulagati, a najvažnija je ljubav u ono što radimo. Uzgajamo tri sorte: Imperia Detrabison, Istarski duguljasti i Rimski, budući da su se najbolje pokazale u ovom podneblju. Proizvodimo i prodajemo sadnice. Sklapamo korisne ugovore, ljudi kupe od nas sadnice, a mi od prvog roda otkupljujemo lješnjak. Trenutno je to sa, 11,12 hektara. U Bosnu smo izvezli 2.000 sadnica", kaže Kristijan.

Svi pomažemo

Budući da su u ekološkoj proizvodnji, koriste samo zaštitna sredstva i ojačivače koji su dozvoljeni prema zakonskoj regulativi, a nabavljaju ih iz tvrtke Pro-Eco. Kada je bio u Italiji, čuo je da se lješnjak ne navodnjava. Specifična je kultura, ako mu se da voda prvu godinu, drugu traži duplo, nije racionalni potrošač.

Kupujmo domaće

Na imanju OPG Čutić rade preradu, posjeduju manju mini sušaru, kućnu, koja za dva sata osuši 30 kg lješnjaka. Lješnjak stoji u ljusci i kada prime narudžbu, rade preradu. Paleta proizvoda je raznolika: namaz od lješnjaka, likeri, mlijeko, a ove godine planiraju ulje i maslac.

Što se tiče bolesti, pojavi se pepelnica, protiv koje se koriste NeemAzal i ojačivače, a pojavi se i ljeskotoč. Plantaža lješnjaka se nalazi na rubu šume, pa vjeverice predstavljaju opasnost.

"Od prošlogodišnjih poticaja, imali smo dosta za gorivo, zaštitna sredstva i rotomalčer. Poticaji nam služe za ulaganje. Općenito nismo započeli proizvodnju radi poticaja. Mišljenja sam da je važnije imati otkup, tržište za plasman robe." 80% proizvoda prodaju u bio trgovine i slastičarne u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Dubrovniku, 20% preko drugih, interneta, kupci koji naručuju i jednom kupe proizvode uvijek se vraćaju.

"Ne trčati grlom u jagode, uložiti ljubav u ono što radite, a moja preporuka je voćarstvo, evo npr. lješnjaka nema dovoljno, i samo lagano. Kupujmo domaće, kupujmo svježe, kupujmo povoljnije - kupujmo Hrvatsko!".


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

OPG Čutić Lješnjak Kristijan Čutić Krave Svinje Brestač Novska Tritikale Ječam Kukuruz Ekološki uzgoj Imperia Detrabison Istarski duguljasti lješnjak Rimski lješnjak Sadnice Poticaj Rotomalčer Pepelnica Otkup Tržište Sušara Internet


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]