Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 09.02.2021. 16:30

Alat za rezidbu: Voćke škarama s dvije oštrice, a vinovu lozu s jednom

Koji alat čemu služi, kako ga koristiti i na što najviše treba obratiti pozornost prilikom orezivanja, objasnio je viši stručni savjetnik Tomislav Božičević.

Foto: Renata Prusina
  • 3.798
  • 444
  • 0

Vrijeme je rezidbe trajnih nasada, a kako bi posao bio što efikasniji važno je pronaći škare koje najbolje odgovaraju. Viši stručni savjetnik Tomislav Božićević iz Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pojasnio je Poljoprivrednoj televiziji koji alat čemu služi, kako ga koristiti i na što najviše treba obratiti pozornost prilikom orezivanja. 

"Za vinovu lozu koristimo škare s jednom oštricom, dok kod voća rabimo onu s dvije“, ističe za početak. Razlog tome, dodaje, je što je otpor koji se dobije prilikom rezanja puno manji na lozi jer je mekša. Voćke su tvrđe i zato se s dvije oštrice prepolovi potrebna snaga.

Što skuplje škare to kvalitetnije rezanje

Što se tiče alata, koristi se ručni i strojni. Kod ručnog su tu škare, a one kvalitetne, navodi Božićević, koštat će oko 100 kuna, dok će profesionalne biti više od 300. "Ergonomski su napravljene, po obliku dlana. Mogu se raditi veliki radni učinci, manje je naprezanje tetiva, mišića i manje se stvaraju žuljevi“, opisuje ručke. Materijal od kojeg je napravljeno sječivo je sintetizirani čelik oplemenjen s određenim ugljikom i titanom koji omogućuje jako dugi rad bez oštrenja i tako se postiže veliki radni učinak. 

Također, savjetuje da se one od 20-tak kuna ne kupuju jer ne koriste svrsi. "To je alat s kojim bez brige režete visibabe i narcise“, kaže kroz smijeh. 

Često u trajnim nasadima grane budu predebele za rezanje s manjim, ručnim, a stručnjak je objasnio kakve tada koristiti. "Upravo zato postoji dvoručni alat kojim možemo deblje rezove napraviti, oni koji su veći od dva-tri centimetra, čime dobijemo dvostruku snagu. Iako je nešto skuplji, ima mogućnost izmjene svih bitnih dijelova“, naglašava dodajući kako takav alat može potrajati i preko 30 godina.

Pila za najdeblje grane 

Ponekad je potrebno zbog bolesti ili starosti orezati i one najdeblje grane, a za to se koristi pila. Mogu se naći po cijenama od 40 do 60 kuna, ali i one blizu 200. "Iako podjednako izgledaju, razlika je u kvaliteti materijala. Također, osim što su im "zubi" nagnuti natrag i špic je dodatno nagnut. Time se postiže da se pila ne uvija nego naprijed ima mali otpor pa ide ravno. Tako dobijemo fantastičan rez“, pojašnjava sugovornik.

Što se tiče visokih grana i za njih postoje odgovarajuće škare, one imaju jako visoku dršku, a cijena im se kreće do 1.000 kuna.

Kako alat izgleda možete pogledati i u videu:


Tagovi

Rezidba voćaka Rezidba vinove loze Alat Škare Pila Tomislav Božičević


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner