Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Albine Kovačić
  • 13.09.2020. 13:30
  • Međimurska, Železna Gora

Albina Kovačić: Vinograd zahtijeva slugu, a s borovnicama smo pogodili

Godišnji urod od 200 kilograma borovnica izvrsne kvalitete prodamo na kućnom pragu, kaže vlasnica OPG-a kojemu je 'treća sreća' bio natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi.

Foto: Igor Čolaković
  • 339
  • 148
  • 0

"Mali smo vinogradari, imamo tek 1.250 trsova i teško smo se mogli nositi s velikim proizvođačima. Vinograd zahtijeva slugu, a suprug i ja smo zbog bolesti sve teže mogli raditi u njemu. Zato smo prije tri godine zasadili stotinjak sadnica aronije, a godinu dana kasnije i prvih 150 sadnica borovnica.

To je za naše malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bila velika investicija, jer smo morali kupiti sadnice, humus, gnojivo", kaže Albina Kovačić, nositeljica OPG-a iz Železne Gore, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu tipa operacije 1.1.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", dobio više od 111 tisuća kuna. 

"Taj je natječaj bio naša zadnja šansa. Da nismo dobili ta bespovratna sredstva ne bismo mogli uložiti u širenje naših nasada borovnica, jer je to vrlo skupa investicija", naglašava vlasnica OPG-a koji na 4 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz i tikve uljarice, obrađuju vinograd i hrane tri krave i kokoši, a prije tri godine zasadili su aroniju te krenuli u uzgoj navedenog voća. 

Uzgoj aronije postao teško isplativ

Ujedno, dodaje, pokazalo se da su baš s tim bobičastim voćem pogodili. "Za razliku od aronije, čiji je uzgoj postao teško isplativ zbog nekontrolirane sadnje zbog koje je danas ponuda bitno veća od potražnje", uspoređuje.

Prije tri godine posadili su aroniju, a prije dvije borovnice 

Cijena soka od aronije je jako pala posljednjih godina, a i prodaja ide slabo. S borovnicama je situacija ipak bolja. "Godišnji urod od 200 kilograma izvrsne kvalitete prodamo na kućnom pragu. Zato smo već prije par godina odlučili proširiti nasad, no nismo prošli na dva natječaja na nacionalnoj razini", otkriva naša sugovornica dodajući da je prolaskom na navedenom natječaju sredstva uložila u novi nasad te kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Kupili su novu kosilicu, trimer i prskalicu te 150 sadnica borovnica. "Zbog klimatskih promjena uzgoj bez navodnjavanja više nije moguć. Ranije smo vodu vozili cisternama i cijeli nasad zalijevali svaki drugi dan, što je bio veliki gubitak vremena. Zato smo odlučili uložiti i u sustav za navodnjavanje, a kako bi nasad zaštitili od tuče, planiramo postaviti i protugradnu mrežu i ograditi kako bismo ga zaštitili od divljači", ispričala je Albina Kovačić i posebno naglasila izvrsnu suradnju s LAG-om. 

Dobro bi došao i novi traktor 

"U svim fazama natječaja redovno su nas obavještavali, organizirali su radionice o tome kako ispravno pripremiti dokumentaciju, zapravo su nam uvijek bili na usluzi", naglašava i dodaje da se nada da će LAG u skoro vrijeme raspisati i nove natječaje, jer bez tih sredstava ne bi uspjeli razvijati gospodarstvo.

Bez navodnjavanja nema uzgoja ovog voća  

Prihod koji ostvare nije im dostatan za ulaganje u unaprijeđenje proizvodnje. "A dobro bi nam došao i novi traktor, malčer i još neki poljoprivredni strojevi, čime bismo smanjili troškove proizvodnje, jer su na primjer, usluge obrade oranica i sjetve, koje sada moramo plaćati, vrlo skupe", priča nam.

Iako je, zaključuje, rad na zemlji težak i ponekad slabo isplativ, ne misli odustati od poljoprivrede jer su joj kaže, upravo borovnice dale elana i vjeru da se njihov trud i muka ipak isplate. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Albina Kovačić Albina Kovačić Uzgoj borovnica LAG Međimurski bregi i doli Ruralni razvoj


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.