Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj marelice
  • 19.08.2015. 15:40

Aljmaške marelice osvajaju Europu

Nijemci nude 3 eura za kilogram marelice iz Aljmaša!

Foto: depositphotos.com, simazoran
  • 513
  • 67
  • 0

Blizina Dunava i aljmaško tlo idealni su za uzgoj vrhunske marelice, koja se uspjela probiti na minhensko tržište. Imaju kvalitetan proizvod, koji netko želi platiti po vrhunskoj cijeni od tri eura za kilogram.

Mikrolokacija oko Aljmaša i Erduta jednostavno je idealna za uzgoj marelica. Svjedoče tome i izvrsni prinosi i kvaliteta tog voća, a sami proizvođači tvrde da bi mogli opskrbljivati münchensku tržnicu i prodavati marelice po pet eura, da se bolje organiziraju. Tu je nedostatak hladnjače i pakirnice možda najveći problem.

S europskog tržišta jako je puno upita, ali se ne može ispoštovati količina jer tu su problemi uobičajeni za domaću poljoprivredu. Prema mišljenju stručnjaka, nema natapanja s kojim bi voća bilo dvostruko više.

Specijalizacija proizvodnje

Uzgojem različitih vrsta voća tijekom godine, aljmaških bi plodova na tržištu bilo cijele sezone. A novi nasadi i hektari značili bi i nova radna mjesta i priliku za samozapošljavanje mladih, prenosi hrt.

Europska se poljoprivredna proizvodnja strogo specijalizirala i profilirala pa je tako Poljska fokusirana na proizvodnju jabuka i mrkve, što je toliko usavršila da nemaju konkurenciju. Slična je priča i sa Španjolskom u proizvodnji krastavaca i rajčice, koji su u toj proizvodnji i zavladali tržitem. Kakav potencijal ima naša marelica, odlučit će upravo inicijativa naših voćara.

Foto: depositphotos.com, simazoran


Tagovi

Aljmaš Marelice Samozapošljavanje Tržište Dunav Vrhunska cijena Natapanje Novi nasadi HRT


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]