Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 16.08.2021. 07:30

Američki znanstvenici razvijaju tehnologiju za sprječavanje ožegotina na jabukama

Istraživači sa Sveučilišta Washington testiraju visokotehnološki pristup za sprječavanje ožegotina od sunca na jabukama koje su sve veći problem uslijed globalnog zatopljenja.

Foto: Martina Popić
  • 131
  • 7
  • 0

Baš kao i ljudi tako i jabuke mogu zadobiti opekline od sunca. Iako ono pomaže u njihovom sazrijevanju i daje im uobičajenu sortnu boju, u kombinaciji s visokim temperaturama može biti i pogubno za plodove.

Radi toga istraživači sa Sveučilišta Washington testiraju visoku tehnologiju u nasadima kako bi spriječili nastanak ožegotina uz istovremenu uštedu vode i energije, piše news.wsu.edu.

Naime, lišće može upiti sunčeve zrake, no s plodovima to nije slučaj, jer ne odvode toplinu. Radi toga se na njima mogu pojaviti opekline i to za samo 10 minuta, uzrokujući poremećaje koji narušavaju kvalitetu i njihov izgled. Kao posljedica javljaju se smeđe mrlje.

"Suzbijanje ožegotina veliki je problem za proizvođače jabuka, a iz godinu u godinu stanje na terenu se pogoršava zbog ekstremno visokih temperatura", kazao je Lav Khot, izvanredni profesor i znanstvenik koji radi na odjelu precizne poljoprivrede spomenutog sveučilišta.

Većina voćara na sjeverozapadu koristi nadzemne raspršivače za hlađenje krošnje tijekom vrućih dana, ali negativna posljedica je što drveće upija dodatnu vodu i koristi ju za izdanke i lišće, mijenjajući tako svoj kemijski sastav.

"To znači manje hranjivih tvari za plodove pa se ožegotine svejedno javljaju", pojašnjava ovaj stručnjak. Dodao je da to troši puno vode, energije i utječe na kvalitetu kao i sigurnost hrane jer se u uvjetima visoke vlage razmnožavaju i uzročnici bolesti.

Sustav temeljen na senzorima, kamerama i vremenskim stanicama

U projektu koji su zajednički financirali Nacionalni institut za hranu pri američkom Ministarstvu poljoprivrede i tamošnja Zaklada za znanost, Khotov tim razvija sustav temeljen na senzorima koji mjere temperaturu kožice ploda i podešavaju isporuku vode za hlađenje isparavanjem.

Osim toga, koristi infracrvene kamere i malene meteorološke stanice, a prototip aktivira raspršivače iznad jabuka baš kada im je potrebno osvježenje. Tako se minimiziraju negativne posljedice hlađenja raspršivačima.

"Umjesto nagađanja možemo koristiti senzore koji mjere temperaturu i aktiviraju hlađenje kada je kritično vrijeme za nastanak ožegotina", kazao je Khot.

Kao dodatnu prednost, ovaj je tim stručnjaka izradio i aplikaciju za pametne telefone koja koristi podatke prikupljene s obližnji meteoroloških postaja. Riječ je o jeftinom dodatku za termalnu RGB kameru koja mjeri temperaturu površine plodova. Neki voćari neće radi toga morati ulagati u senzore na terenu, a pametne uređaje svi imaju i mogu si lako instalirati aplikaciju.

Mraz i tuča nanijeli su velike štete, kakve su prognoze europskog uroda jabuka i krušaka?

Ovi sustavi šalju podatke u stvarnom vremenu i pomažu u donošenju odluka za upravljanje toplinskim stresom. Također, istraživači vjeruju da bi oni u budućnosti mogli pomoći u donošenju odluka o skladištenju i prodaju njihovog voća jer "spaljene" jabuke često razvijaju simptome oštećenja tijekom skladištenja i smanjuju količinu za prodaju. Podaci koje prikupljaju senzori također bi se mogli koristiti i za informiranje o razvoju i zrelosti plodova.

"Želimo da voćari koriste ovaj alat. To je pobjeda za njih i za znanstvenike", poručio je Khot rekavši da su tehnologije ključne zbog osjetljivosti voća i vremenskih uvjeta koji postaju sve ekstremniji.


Tagovi

Jabuke Ožegotine Znanstveno ispitivanje Raspršivači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]