Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik Ante Kutleše
  • 07.11.2020. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Gardun, Trilj

Ante Kutleša: Uzgajao bih i da mi nijedna nije ništa donijela, maslina je sveto drvo

Mnogo djece nikad nije vidjelo masline, lozu, kravu, polje pa im sigurno nedostaje praktičnog znanja, a ono je esencijalno za svakog čovjeka. Živimo u sve nesigurnijem svijetu, u kojem se puno toga mijenja, ali ne i komad zemlje, on je siguran, kaže Ante Kutleša, umirovljeni nastavnik i aktivni maslinar.

Foto: Katica Šimac
  • 1.222
  • 750
  • 1

"Da mi niti jedna maslina nije ništa donijela, ja bih i je dalje uzgajao. Možda bih joj dao malo manje pažnje, ali sigurno je ne bih zapustio jer to je za mene sveta biljka", kaže Ante Kutleša (76), umirovljeni prosvjetni radnik, ponoseći se bogatim urodom na početku berbe u svom masliniku, za sada jedinim rodnim s područja Trilja.

"Pogledajte plodove, kako su veliki, pupasti! Moglo bi tu biti oko dva kvintala", napominje dodajući da se zbog težine većina grana naginjala do zemlje pa je ispod stabala postavio potpore kako bi izbjegao štetu kad je ovako krasan urod. Od 45 stabala, kombinacije sorata Oblica i Cipressino, očekuje oko 40-ak litara maslinova ulja. "Što je meni i više nego dovoljno", navodi otkrivajući svoju dugogodišnju povezanost s maslinama.

Maslinik nadomak arheološkog nalazišta  

Otac je, naime, uzgajao jednu maslinu u rodnom mu selu Ugljane, (6 km istočno od Trilja, op.a.), koja je nerijetko stradala od mraza, ali valjda je ljubav za tom biljkom bila jača.

"I mene je poput oca kroz život također pratila jedna posebna maslina, imam je i danas ispred kuće. Stara je 40 godina, sorte Istarska bjelica. Rekao sam obitelji da je niti slučajno ne smiju posjeći jer mi puno znači, a daje našoj okućnici lijep mediteranski ugođaj i razlog je mog profesionalnog bavljenja uzgojem", ističe.

Bogati urod moguć je i unutrašnjosti Dalmacije 

Maslinik je podigao prije 15 godina, a poljoprivredom se bavi više od 30, stalno radeći na zemlji, površine 6.000 m2 u cjelini, s vinogradom te nasadima bajama, oraha, višnje maraske, aromatičnog bilja i drugih vrsta. Inače, ovaj lokalitet u selu Gardun smješten je na 429 metara nadmorske visine, nadomak arheološkog nalazišta, mjesta gdje se u rimsko doba kontrolirao prijelaz preko Cetine. "Dakle, svi putovi iz antičke Salone vodili su prema unutrašnjosti Dalmacije, što je mom masliniku dalo poseban značaj", ponosno naglašava.

Vrijednost te zelene oaze prepoznala je i lokalna zajednica, već na startu participiravši u nabavi sadnog materijala prema modelu: 1/3 novčanih sredstava udio grada Trilja, 1/3 Splitsko-dalmatinska županija i 1/3 proizvođač. Gradska uprava je nastavila pomagati oko ambijentalnog ograđivanja parcele i ostalih potreba. Nedvojbeno jest da se radi o posebnosti cijelog prostora povezanog s poljoprivrednom proizvodnjom, naglašava i prof. dr.sc. Frane Strikić sa Sveučilišta u Splitu, stručno prateći podizanje maslinika od samih početaka.

U unutrašnjosti Dalmacije se mogu uzgajati masline

"Ovaj maslinik je pozitivan primjer da se u unutrašnjosti Dalmacije zaista mogu uzgajati masline, ali ne stihijski, nego tek kad struka prouči sve parametre te odredi koji su to lokaliteti u mikroklimatskom pogledu. Također je ispalo da je ovaj položaj zanimljiv i zbog činjenice da 100 metara oko stabala postoje iskopine starog tilurija, logora sedme rimske legije, što je doprinijelo posebnosti cijelog ambijenta", kaže dodajući kako proizvodnja na takvom položaju zahtijeva puno rada u masliniku i propisnog tretiranja, posebice za ekstremno hladnih vremenskih perioda, kakvih zna biti, što potvrđuje i vlasnik maslinika.

Podizanje maslinika od početka prati prof. Strikić 

Urod uglavnom bude dobar, iako svaka godina nije bila uspješna. Primjerice 2012. i 2014. su bile katastrofalne. "Studeni od minus 22 stupnja sa 70 cm snijega, tako da sam morao sve obnavljati iznova. Bio sam uporan, vjerujući, radeći i na koncu sam zadovoljan. Otprilike svake treće godine mogu računati na ovakav urod, ali i to je za mene u redu", smatra ovaj vrijedni poljoprivrednik, koji je nekoć kao učitelj i nastavnik obrazovao i odgajao djecu, a danas radi u učionici pod vedrim nebom. Smatra kako mladima valja prenositi znanje o uzgoju agrokultura, jer u tom dijelu, tvrdi, postoji obrazovni deficit.

Mlade treba vratiti u polja

"Mnogo djece nikad nije vidjelo masline, lozu, kravu, polje pa im sigurno nedostaje praktičnog znanja, a ono je esencijalno za svakog čovjeka. Živimo u sve nesigurnijem svijetu, u kojem se puno toga mijenja, ali ne i komad zemlje, on je siguran", kaže Kutleša koji je svoju ljubav prenio na sina koji mu pomaže u svim poslovima, još se baveći ugradnjom bazena i opremanjem apartmana u sklopu obiteljske kuće, s ciljem bavljenja turizmom 'onda kad nesretna korona otpleše svoj posljednji ples'.

"A ukoliko se, ne daj Bože, produlji pandemija, tu će uvijek biti ova parcela s maslinama i ostalim voćkama gdje će se budući gosti moći nesmetano kretati i rekreirati u predivnoj prirodi", zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

Trilj Plodni maslinik Arheološko nalazište Poljoprivreda Turizam Ante Kutleša Frane Stikić


Autorica

Katja Šimac

Više [+]

Više je od 20 godina u novinarstvu, a emisiju Agrosvijet snima i uređuje duže od 15. U svom izričaju promiče ekologiju, zaštitu okoliša i vrednovanje tradicije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]