Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje marelice
  • 29.01.2019. 09:00

Apopleksija marelice: Kako ju prepoznati, kako spriječiti i liječiti?

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, a na osnovu determiniranih i utvrđenih uzročnika, potrebno je provoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mjere zaštite.

Foto: Pixabay/_Alicija_
  • 3.874
  • 67
  • 0

Termin apopleksija ili kap označava iznenadno, prijevremeno sušenje stabala kod intenzivnog uzgoja marelice.

Riječ je o kompleksnoj pojavi koja ovisi od niza faktora koji, pojedinačno ili zajedno, utječu na njeno pojavljivanje. Ova pojava je najveći problem u proizvodnji marelice i dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost, uopće, uzgoja ove voćke.

Simptomi prijevremenog sušenja stabala marelice

Simptomi mogu biti različiti ovisno od toga što je uzročnik ove pojave. Oni se manifestiraju u vidu vanjskih promjena na stablu, kao i unutrašnjih anatomskih promjena. Najtipičnija vanjska promjena koja se zapaža je sušenje lišća. Lišće se prvo uvija, zatim naglo vene i suši se. Sušenje se najčešće događa u proljeće, odmah nakon cvjetanja ili nešto kasnije tijekom vegetacije, obično u svibnju ili lipnju. Sušenje može nastupiti u roku od nekoliko dana, na dijelu krune ili u cijeloj kruni. Ponekad se sušenje događa etapno tijekom jedne ili više godina. Sušenju može prethoditi pojava kloroze lišća u prethodnoj vegetaciji ili raniji završetak vegetacije u jesen prethodne godine. Najčešće se javlja kod stabala starosti 5-20 godina.

Na presjeku grana ili debla zahvaćenih sušenjem uočava se da tkiva (floem, kambij i ksilem) dobivaju smeđu boju. Širenjem promjene boje tkiva, posebno kada je nastalo kružno oštećenje tkiva, dolazi do prekida cirkulacije sokova i naglog sušenja oštećenih grana ili čitavih stabala. Ako je zahvaćen samo dio grane, kao simptomi se mogu javiti ispucanost kore, stvaranje rak-rana i pojava smolotočine. Ima slučajeva da oštećeno mjesto zaraste i da takvo stablo relativno dugo živi i normalno rađa.

Uzročnici apopleksije

U literaturi postoje dva pristupa objašnjenju pojave prijevremenog sušenja stabala marelice. U Istočnoj i Srednjoj Europi se smatra da je primarni uzrok apopleksije ekološko-fiziološke prirode. U Zapadnoj Europi, Americi i Australiji na prvo mjesto se stavljaju patogeni kao uzrok sušenja stabala. Prema suvremenom shvaćanju pojave prijevremenog sušenja stabala marelice, umjesto općeg termina "apopleksija", potrebno je identificirati uzročnika sušenja i koristiti precizne dijagnoze kao npr. bakterijski rak, citosporoza, verticilioza i sl.

Koji faktori utječu na prijevremeno sušenje stabla marelice?

Na pojavu prijevremenog sušenja marelice utječe veliki broj faktora ekološko-fiziološke prirode od kojih su najznačajniji: izmrzavanje, suša, suvišna vlažnost zemljišta, nedovoljno kompatibilne podloge, nedovoljna i nepravovremena primjena agrotehničkih mjera.

Mjere zaštite

Prijevremeno sušenje stabala marelice može se spriječiti ili bar umanjiti samo primjenom preventivnih mjera.

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, a na osnovu determiniranih i utvrđenih uzročnika, potrebno je provoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mjere zaštite. Neke od mjera bi bile: sadnja marelice na zemljištu gdje je odgovarajuća razina podzemnih voda, biranje i selekcija sorti s dužim mirovanjem, biranje kompatibilnih podloga s dužim mirovanjem koje će utjecati na epibionta, odgovarajuća visina cijepljenja, pravilna i pravovremena primjena agrotehničkih mjera, sprječavanje nastajanja ozljeda preko kojih bi se ostvarila zaraza, uklanjanje, spaljivanje i uništavanje zaraženih dijelova.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Marelica Apopleksija Uzgoj Sušenje Prijevremeno sušenje Voće Preventivne mjere


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.