Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Markov Damir
  • 04.03.2017. 13:30

Aronija jako zahtjevna, ali nam donosi zaradu!

Kada su prije šest godina krenuli u proizvodnju aronije, bilo je tek nekoliko proizvođača u Hrvatskoj. Nisu puno znali o njoj, ali su čuli da je zarada dobra. Danas imaju zasađeno dvije tisuće komada aronije, a s prodajom su itekako zadovoljni!

  • 6.141
  • 591
  • 0

Kada su prije šest godina krenuli u proizvodnju aronije, bilo je tek nekoliko proizvođača u Hrvatskoj. Nisu puno znali o njoj, ali su čuli da je zarada dobra. U potrazi za novim kupcima, izložbeni štand OPG Damir Markov iz Đurđevca našao se na 22. Međunarodnom sajmu poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo.

Majka vlasnika OPG-a Nadica kaže kako su zadovoljni prodajom na sajmu. Ljudi cijene prirodan proizvod.

U proizvodnju su krenuli jer im se činilo obećavajuće. Da sad trebaju odlučiti što proizvoditi, aroniju ne bi sigurno. Troškovi su previsoki, ističe.

Proizvode eko no nisu u sustavu eko proizvodnje

Imaju zasađeno dvije tisuće komada aronije, a prošle godine ostvarili su prinos od oko 4-5 tona. Od tog prinosa, proizvedu oko dvije tisuće litara soka, dok se ostalo koristi kako bi se dobio džem. U proizvodnji sudjeluju sin, majka i otac. Osim aronije, imaju i vinograd na oko jedan hektar gdje proizvode stolno grožđe koje ide odmah u prodaju. Tako je barem inače.

"Zadnje dvije godine nemamo prinosa u vinogradu jer nam je sve uništio mraz."

Džem od aronije obogaćen i drugm okusima

"Proizvodimo sok i džem, a sve nam je prirodno, bez uporabe pesticida ili bilo kakvih kemijskih sredstava. Sok je 100%-tni, bez dodataka, samo pasteriziran. Redovno prolazi sve analize kontrole kvalitete."

Njihov OPG, kaže, iako proizvode ekološki, nije u sustavu ekološke proizvodnje zbog okolnih parcela.

Cijela parcela ograđena je žicama i to dovoljno visoko kako bi se zaštitili od divljači koje znaju napraviti štetu. U proizvodnju su, kaže, uložili oko 100-120 tisuća kuna. Uložili su vlastita sredstva. Nisu se prijavljivali na mjere Europske unije, a kaže kako ni nemaju namjeru.

Od ukupnog prinosa proizvedu oko dvije tisuće litara soka, dok se ostalo koristi kako bi se dobio džem. Sok je 100%-tni, bez dodataka, samo pasteriziran. Redovno prolazi sve analize kontrole kvalitete.

Sve rade ručno, puno je posla

"Oko aronije ima jako puno posla. Sve radimo ručno, okopavamo, ručno beremo. Aronija je dosta zahtjevna biljka, pa tako provodimo i malčiranje, navodnjavanje, a dosta sredstava ulažemo i u kupnju eko gnojiva. Osim ulaganja u proizvodnju, plaćamo i oko 4,5 tisuće kuna doprinosa za nas troje."

Sok od aronije

Prošla godina bila je odlična što se tiče prinosa i kvalitete ploda. "Šećer je iznosio između 20 i 22, što je odlično. Dobili smo sok visoke kvalitete. Nismo imali nikakvih šteta prošle godine što se tiče onog mraza u proljeće, dok je u okolnim voćnjacima bilo dosta oštećenja."

Restorani na moru traže domaće proizvode

Sok aronije prodaju po 70 kuna za litru, a u boce ih puni uslužno drugi obrt namijenjen za tu djelatnost, sve pod njihovim nadzorom. Prodaju ih na kućnom pragu i na sajmovima, ali i u restorane na moru. Svaki tjedan odlaze i u Bjelovar prodavati proizvode na lokalnu tržnicu.

Zadovoljni su prodajom, a gospođa Markov ističe kako prodaju sve što imaju, budući da su proizvodi od aronije zdravi te su jako traženi. Kaže kako u bližoj budućnosti ne planiraju proširivati proizvodnju jer nikad ne znaju što im donosi sutra.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Proizvodnja Uzgoj Prodaja Đurđevac OPG Markov Damir Sok Džem


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]