Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj badema
  • 29.04.2018. 13:30

Badem: Zdrav i hranjiv, a zapostavljen

Unatoč velikoj hranjivoj i dijetetskoj vrijednosti, kao i mnogim tvarima korisnim po ljudsko zdravlje, orašasto voće badem se rijetko uzgaja. Evo nekoliko savjeta stručnjaka za njegov uspješan uzgoj.

Foto: Flickr / PETER GREENWOOD
  • 1.740
  • 140
  • 0

Badem je dugovječna, orašasta voćna vrsta, koja dobro podnosi sušu, ali je zato osjetljiv na visoku relativnu vlažnost zraka. Kako objašnjava diplomirana inženjerka voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević, njegova jezgra je vrlo visoke nutritivne (hranjive) i dijetetske vrijednosti, jer sadrže 50-65% biljnog ulja (od čega 99,5% čine nezasićene masne kiseline), zatim 21% bjelančevina, 7% šećera, 3% celuloze i 2% mineralnih tvari. Tome treba dodati da je badem bogat vitaminom E, kao i drugim antioksidansima. 

Badem kao prevencija kardiovaskularnih bolesti

Kako tvrdi, dosadašnja klinička ispitivanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija sirovog badema povećava razinu "dobrih bakterija" u probavnom traktu, smanjujući razinu lošeg kolesterola i pojavu kardiovaskularnih bolesti. Tijekom zimskog mirovanja, badem može podnijeti kraći period s temperaturama od -30°C, pa se uzgaja i u zemljama s hladnijom klimom.

Ova voćna vrsta cvjeta prije listanja, a vrijeme cvjetanja ovisi od sorte, podloge, geografske širine, nadmorske visine, temperature i vlažnosti tijekom zime i proljeća. Cvjetanje badema u prosjeku traje od pet do 25 dana, a počinje već pri temperaturama od 8°C do 10°C. U periodu kada je aktivnost medonosnih pčela smanjena, kako bi se osigurala dobra oplodnja, stručnjaci preporučuju unošenje bumbara i solitarnih pčela u nasad.

Kao pomoć oplodnji badema preporučuje se unošenje bumbara

Većina sorti badema su samobesplodne (autosterilne), a među pojedinim sortama utvrđena je intersterilnost, pa na to treba obratiti pažnju računa pri izboru sorti za uzgoj. Pojedine sorte, kao što su: troito, tuono, supernova, filippo ceo su samooplodne ili djelomično samooplodne, ali se zbog bolje oplodnje preporučuje uzgoj više sorti u nasadu koje cvjetaju istovremeno. Naglašava da zbog kratkog biološkog mirovanja, drvo badema često strada od kasnog proljetnog mraza, a stupanj oštećenja ovisi od faze u kojoj se cvjetovi nalaze, jačine mraza i dužine njegovog trajanja.

Plodovi badema imaju veliku upotrebnu vrijednost, a preduvjeti za uspješan uzgoj te orašaste voćke su dobar izbor lokacije, pravilan izbor sorti i primjena pune agrotehnike.


Povezana biljna vrsta

Badem

Badem

Sinonim: Bajam, mendula | Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate,... Više [+]

Tagovi

Badem Voće Voćarstvo Uzgoj


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs