Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 01.10.2022. 09:00

Bakterijski rak - podmukla bolest krušaka nakon završetka vegetacije

Ako se u zimskom periodu i u rano proljeće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone

Foto: Depositphotos/malshak
  • 189
  • 40
  • 0

Prouzrokovač bakterijskog raka kruške je bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe koja često zna da iznenadi voćare tokom vegetacije ili na kraju, poslije berbe, kada počne opadanje listova.

Ako se u zimskom periodu i u rano proljeće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone.

Dolazi do nekroze tkiva

Pošto se dvije do tri sedmice pred berbu prestaje sa tretmanima odmah nakon ovog posla, u slučaju stresnih situacija u vidu česte smjene toplog i hladnijeg vremena, može doći do pojave simptoma raka. Oni se ogledaju u nekrozi kore na granama koje se suše i pocrne.

U slučaju stresnih situacija može doći do pojave simptoma raka (Foto: Bojan Kecman)

Ukoliko se simptomi pojave početkom vegetacije, u vidu uvenuća peteljki i cvjetova, već nakon cvjetanja može doći do širenja simptoma na grane, a kasnije, tokom vegetacije, i na stablo koje se za nekoliko godina osuši i propada.

Bolest se prenosi kišom i vrlo je opasna jer može doći do propadanja cijelog stabla.

Pogoduju joj blaže zime

Niske temperature tokom zime i veća vlažnost u proljeće takođe pogoduju razvoju bolesti. U slučaju toplije zime, kratkotrajnih zahlađenja, dolazi do širenja, pucanja ili skupljanja kore, što dovodi do prodora patogena u epidermis i dalje u unutrašnjost, a što na kraju dovodi do stvaranja rak rana. Najčešće prvo propada vrh stabla.

Najčešće prvo propada vrh stabla

Zbog navedenog dobra kondicija stabla i mjere koje će uticati na smanjenje stresnih situacija od ključnog su značaja za njegov otpornost. Često se u zasadu mogu vidjeti rupe u redu zbog vađenja stabala oboljelih od raka ili dva do tri stabla koja su oboljela i koja predstavljaju pogodno tlo za širenje bolesti. 

U zemljama Evropske unije, npr. u Češkoj, interesantno je da se takva stabla ne smiju sjeći i uklanjati jer se, u tom slučaju, ne mogu dobiti podsticaji po hektaru.   

Dobri i loši susjedi kruške

Kao i kod ostalih bolesti bakterijskih bolesti rak se suzbija prskanjem bakarnim sredstvima u ranu zimu i na proljeće, na početku kretanja vegetacije. Još bolji efekat postiže se dodavanjem kreča, a obavezno je i krečenje debla i jačih ramenih grana u ranu jesen, najbolje u novembru.


Fotoprilog


Tagovi

Bakterijski rak krušaka Kreč Bakar Nekroza tkiva Epidermis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.