Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterioze lješnika
  • 30.08.2020. 16:30

Bakterioze napadaju nasade lijeske - pomaže kombinacija bakra i vapna

Ako se jave simptomi, škarama se režu inficirani dijelovi minimalno 30 centimetara ispod zaraženog mjesta. Škare se moraju dezinficirati svako malo rakijom ili nekim drugim dezinfekcijskim sredstvom.

Foto: Depositphotos/flafab53
  • 3.199
  • 400
  • 0

Uzgajivači lijeske se, u 2020. godini, koja je bogata padalinama suočavaju s problemima koje uzrokuju bolesti, naročito bakterioze. Osnovna mjera borbe protiv ovog patogena je primjena preparata na bazi bakra.

Na navedenoj voćnoj vrsti javljaju se dvije vrste infekcije i to bakterijska palež (Xanthomonas arboricola pv. corylina), a druga je bakterijski rak lijeske (Pseudomonas syringae pv. avellanae). Bakterioze napadaju sve dijelove biljaka, što na kraju dovodi do sušenja pojedinih dijelova, a vrlo često i cijelih stabala.

Mlada stabla najpodložnija zarazi

Najpodložnija su mlada stabla na kojima kora prvo dobiva sivu, a zatim crnu boju koja se prstenasto javlja na stablu, naročito ispod posljednjeg reza. Na granama se pojavljuju isti simptomi, s tim što mlade grančice brže obolijevaju. Može se javiti i bakterijski iscjedak dok listovi poprimaju žutu, a nakon nekog vremena i tamno smeđu boju. Izgledaju kao da su spaljeni vatrom.

Zašto je navodnjavanje lijeske toliko bitno?

Nakon rezidbe može doći do pojave retrovegetacije, odnosno, novog vala rasta listova, ali i oni često bivaju zahvaćeni bakterijom i na kraju se, također, suše. Pupoljci nekrotiziraju i iz njih nema razvoja ploda. Jači napad bolesti sigurno se može očekivati u hladnijim i vlažnim proljetnim mjesecima, a ako i tijekom ljeta bude padalina, šteta će biti veća jer vlaga pogoduje širenju bolesti.

Dodatna prihrana dušikom, ako treba

Infekcija se može smanjiti uklanjanjem grana iz nasada i tretiranjem preparatima na bazi bakra. Još bolje je pomiješati bakar i vapno i obaviti prskanje u ožujku i pred samo otvaranje pupoljaka. Bolest se uvuče u nasad upravo prilikom otvaranja pupoljaka, naročito ako je tada sunčano i toplije vrijeme.

Uzgoj lijeske: Prekopavanjem suzbijte ljeskotoča

Ako se jave simptomi, škarama se režu inficirani dijelovi minimalno 30 centimetara ispod zaraženog mjesta. Škare se moraju dezinficirati svako malo rakijom ili nekim drugim dezinfekcijskim sredstvom. Tijekom vegetacije trebala bi se pratiti pojava simptoma i da se, bakrenim sredstvima, u manjim dozama, tretiraju zaražena stabla. Može se obaviti i dodatna prihrana dušičnim gnojivima kako bi se potaknuo dodatni rast voćke. Također je potrebno čupati travu, odnosno, korove oko drveća. Na kraju vegetacije obavezno bi trebalo ponoviti tretman bakrom i vapnom, ali u barem 30 posto većoj koncentraciji u odnosu na normalno propisane doze za zimsko prskanje.


Tagovi

Bakterioze lijeske Bakterijska palež lješnika Rak kore lješnika Bakterijski iscjedak Retrovegetacija Uzgajivači lješnika Mlada stabla Otvaranje pupoljaka Ponoviti tretman


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.