Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAYER VOĆARSKI DNEVNIK
  • 18.04.2018. 16:30

Bayer voćarski dnevnik No. 2 - obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Ekonomski najznačajnija bolest jabuke, čađava krastavost u uvjetima povoljnih klimatskih uvjeta utječe na potpuni gubitak tržišne vrijednosti plodova, dok pepelnica predstavlja problem unatrag nekoliko sezona uglavnom zbog ograničenih izbora fungicida i izostanka zadovoljavajuće zaštite!

  • 1.277
  • 68
  • 0

U zaštititi jabuke i kruške tvrtka Bayer preporuča jedan od najboljih fungicida za suzbijanje značajnih bolesti jabuke i kruške - Luna® Experience, prvi predstavnik fungicida iz SDHI skupine. Na tržištu je vrlo brzo prepoznat i usvojena kao neizostavni dio programa zaštite jezgričavog voća. Preventivnom primjenom prije cvatnje osigurava najviši stupanj zaštite od krastavosti i pepelnice, dok primjena u ljetnim mjesecima neposredno prije berbe jamči zaštitu plodova od skladišnih bolesti.

U tablici pogledajte primjenu fungicida Luna® Experience:

Kultura
Bolest
Doza
Karenca
Br. primjena
Pakiranja
jabuka,
kruška
pepelnica,
čađava krastavost,
alterijska pjegavost jabuke i kruške, smeđa pjegavost kruške
0,25-0,75
14
2
100 ml i 1L

Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis)

Zbog kombiniranog djelovanja aktivnih tvari, Luna® Experience se pokazala kao odličan izbor u kontroli čađave krastavosti i u sezonama s izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima. U ranim fazama primjene, prije cvatnje bolest kontrolira jednako dobro i učinkovito standardnim fungicidima. Za kontrolu sekundarnih infekcija koje se javljaju u periodu nakon cvatnje kao i kada je pritisak bolesti izuzetno jak, preporučujemo kombiniranje Lune® Experience s kontaktnim multisite fungicidima (kaptan, ditianon).

dv
Čađava krastavost jabuke

Pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha)

Luna® Experience je fungicid koji pruža odličnu zaštitu jabuke od primarnih infekcija pepelnice na novonastalim izbojima te protiv sekundarnih infekcija na lišću tijekom perioda vegetacije.

ec
Pepelnica jabuke

Fungicidi namjenjeni primjeni u jabuci i kruški su:

Antracol® se primjenjuje za početna prskanja do cvatnje. Pripravke Nativo® i Zato Plus® uvrstiti u program zaštite tijekom ljetnih mjeseci.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i ukidanjem carinske zaštite, domaće je proizvođače natjeralo da se prilagode novonastalim uvjetima tržišta, ali i primjene inovativnu tehnologiju proizvodnje. Nastali uvjeti traže uz količinu i proizvod provklasne kvalitete za što je potrebno dobro poznavanje bolesti i štetnika te njihovo uspješno suzbijanje. Ekonomski najznačajnija bolest jabuke, čađava krastavost u uvjetima povoljnih klimatskih uvjeta utječe na potpuni gubitak tržišne vrijednosti plodova. Pepelnica predstavlja problem unatrag nekoliko sezona uglavnom zbog ograničenih izbora fungicida i izostanka zadovoljavajuće zaštite te sve pristunijih ekstremnih vremenskih uvjeta i osjetljivog sortimenta.

Kako bi odluka o primjeni adekvatnih proizvoda bila što lakša, savjetujemo vas da se prijavite putem novog servisa Bayer Voćarski Dnevnik za primanje aktualnih informacija s terena i najboljih savjeta o primjeni Bayer proizvoda.


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Bayer Voćarski dnevnik Zaštita voćaka Jabuka Kruška Pepelnica jabuke Čađava krastavost Luna Experience


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]