Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAYER VOĆARSKI DNEVNIK
  • 07.05.2018. 10:30

Bayer voćarski dnevnik No. 6 - obavijest proizvođačima kruške

U nasadima kruške aktualna je fenofaza formiranja plodova BBCH 71, a redovitim vizualnim pregledom uočeno je prisustvo svih razvojnih oblika obične kruškine buhe!

  • 426
  • 29
  • 1

U nasadima kruške aktualna je fenofaza formiranja plodova BBCH 71 (plodovi dostigli 10 mm). Redovitim vizualnim pregledom uočeno je prisustvo svih razvojnih oblika obične kruškine buhe (Cacopsylla pyri). Istovremeno su zamijećene i prve jedinke imaga ljetne generacije štetnika koja će u nadolazećim danima intenzivno polagati jaja. Na mladicama i mladom lišću uočena je i velika brojnost lisnih ušiju čiju prisutnost ne treba zanemariti.

Proizvođačima kruške preporučamo da obave pregled nasada i pravovremeno planiraju primjenu insekticida Movento 100 SC.

sd
Fenofaza razvoja kruške BBCH 69-71

Movento 100 SC je najbolje primijeniti kod pojave "bijelih i žutih jaja" druge generacije štetnika što odgovara trenutno zabilježenoj situaciji u kontroliranim nasadima. Movento se primjenjuje u dozi 2,25 L/ha uz obavezan dodatak okvašivača ili mineralnog ulja.

ce
Bijela jaja kruškine buhe

Kruškina buha (Cacopsylla pyri Linne)

Ekonomski najznačajniji štetnik kruške. Imago i ličinke čine direktne i indirektne štete sisanjem sokova na mladom lišću, pupovima i plodovima, dok se tijekom procesa hranjenja ličinki javlja medna rosa na koju se naseljavaju gljive čađavice koje značajno umanjuju kvalitetu plodova. Štetnik u našim uvjetima razvije i do pet generacija godišnje te zbog iznimnog potencijala za razmnožavanje čini velike poteškoće u pristupu kontrole ovog štetnika.

cew
Imago "ljetne" generacije kruškine buhe

Ukoliko želite primati savjete vezane za zaštitu voća i vinograda, prijavite se putem web stranice Bayer Agro Info servis i pratite najnovije informacije naših stručnjaka izravno s terena.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Bayer Voćarski dnevnik Zaštita voćaka Kruška Movento Kruškina buha Lisne uši Insekticid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]