Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 02.07.2020. 18:00

Belgijske trešnje - velika potražnja i domaćih i inozemnih kupaca

Iako se brojne zemlje ne mogu pohvaliti baš dobrim prinosima trešanja ove godine, Belgija je izuzetak, a berba je također krenula nešto ranije.

Foto: Julijana El Omari
  • 305
  • 19
  • 0

Iako je na europskom tržištu početkom svibnja nedostajalo trešanja i to ponajviše zbog vremenskih utjecaja u proizvodnim područjima Portugala, Italije, Francuske i Španjolske, izgleda kako se stanje poboljšava te su pojedine zemlje zadovoljne svojim prinosima. 

Jedna od njih je i Belgija, u kojoj je berba započela nešto ranije nego što je to uobičajeno, a sudeći prema velikoj potražnji domaćih, ali i inozemnih kupaca ova godina bi mogla biti jako dobra. 

Strahuju od obilne kiše

"Čini se kako uzgoj trešanja napreduje. Krenuli smo s berbom pet do deset dana ranije nego inače. Rane su se sorte prodale jako brzo, a s kasnima smo započeli prošli tjedan. Mi proizvođači jako smo optimistični pogotovo kada čujemo kako su naši plodovi traženi i u inozemstvu pa čak i u prekooceanskim zemljama", rekla je Karel Belmans iz Belgische Fruitveilinga za freshplazu. Priznaje i kako joj trenutno jedini strah predstavlja najavljena obilna kiša koja bi mogla uzrokovati pucanje plodova. 

Europskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Iako je u Belgiji uzgoj trešanja vrlo koncentriran na određena područja, ipak postoji fokus na kultiviranoj proizvodnji. 

"Pomno pratimo razvoj novih sorti jer uvijek želimo imati bolje. Rana Samba koja se kod nas najviše proizvodi je visokokvalitetna, međutim jako teška za uzgoj. Mislim da bismo mogli imati 40% pokrivene proizvodnje ako cijene to dozvole. Na kraju krajeva, kao što sam već rekla, ova sorta jako puno košta", napominje Karel.

U Njemačkoj ipak niži prinosi za 11%

Njemački voćari, ipak očekuju nešto niže prinose u odnosu na 2019. godinu. Na temelju prve procjene Saveznog statističkog ureda (Destatis) očekuje se da će ukupna ubrana količina iznositi 53.500 tona što bi bilo smanjenje od 11% u odnosu na godinu prije, a kao glavni razlog naveli su kasni mraz i sušno proljeće. 

No, unatoč padu, očekuje se da će prinosi trešanja biti 12% iznad desetogodišnjeg prosjeka od 47.800 tona.

U Hrvatskoj urod prepolovljen?

Sredinom svibnja su se na tržnicama pojavile prve trešnje. No, ovogodišnji bi urod u Hrvatskoj mogao biti prepolovljen, odnosno kretati se od 600 do maksimalno 650 tona, zbog mraza koji je u dva navrata značajno utjecao na urod u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nešto manje štete bile su u Dalmaciji, o čemu smo na Agroklubu pisali. 

Suhozid i burobran sačuvali mu urod trešanja vrijedan 70.000 kuna!

Polazna cijena ove je godine bila 40 kuna za kilogram na tržnicama te čak 45 kuna u trgovinama.


Tagovi

Trešnje Belgija Prinosi Potražnja Mraz Kiša Njemačka Hrvatska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]