Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba borovnica
  • 03.08.2021. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Suhopolje

Berba borovnica na OPG Hodak: Prinos smanjen zbog mraza, ali kvaliteta zadovoljavajuća

Hladno proljeće usporilo je vegetaciju i produžilo proizvodnju za tri tjedna.

Foto: Goran Gazdek
  • 556
  • 481
  • 0

Da je godina normalna sav urod borovnica na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hodak u Suhopolju ovih bi dana bio pobran, ali je hladno proljeće usporilo vegetaciju i produžilo proizvodnju za tri tjedna. Berbe ovog bobičastog voća plave boje, kožastog ovoja i kiselkasto-slatkog okusa, naime, počinju sredinom lipnja i traju do kraja srpnja.

"Raspon dozrijevanja svih pet sorti koje imamo na imanju je šest tjedana, a intenzivna berba, kada je i najveća gužva, traje tri tjedna. Trenutno smo pobrali 75 posto uroda i zadovoljni smo kvalitetom plodova, ali je prinos znatno slabiji nego inače što je posljedica travanjskog mraza“, kaže vlasnik OPG-a, Vlado Hodak.

Zahtjevna proizvodnja borovnice 

Plantaža od 0,3 hektara broji 800 grmova u šest redova i nalazi se iza obiteljske kuće Hodakovih na adresi Kapan 40 u Suhopolju. Opremljena je sustavom navodnjavanja kap na kap i protugradnom zaštitnim mrežama koje idu skroz do zemlje pa štite i od velikih šteta koje čine čvorci.

Prinos je smanjio proljetni mraz, ali kvaliteta je zadovoljavajuća 

Sve je, prisjeća se, počelo prije osam-devet godina kada su iznenada dobili jednu vrstu nasljedstva. Razmišljali su kako pametno iskoristiti taj novac. "Nije ga bilo puno, možda za polovni auto star par godina", kaže. Slučajnost je bila da je njegov bratić iz Koprivnice nekako u to vrijeme krenuo u uzgoj borovnica. Izračunali su da se s malo površine koje imaju može dosta dobiti. Do tada je taj dio zemlje bio neiskorišten, uglavnom pod kukuruzom ili pšenicom.

"Od bratića smo čuli opće upute i nabavili sadnice koje smo platili tek kasnije i to urodom što nam je puno pomoglo za početak. Lagano smo krenuli u posao; prve godine sa samo dva reda, pa onda još dva…“, priča. 

O borovnicama nisu znali baš ništa. Nabavili su svu dostupnu literaturu, koristili usluge Savjetodavne službe, tražili članke u stručnim časopisima i na internetu, učili na svojim iskustvima i greškama. Ističu da je proizvodnja dosta zahtjevna: traži redovito rezanje kako bi se održalo redovito i intenzivno cvjetanje, dosta kiselo tlo što kontroliraju prihranom i ubacivanjem supstrate kiseline da bi pH vode bila zadovoljavajući i tri do pet litara vode dnevno zbog čega uz bunar imaju u rezervi dvije pumpe. Biljku špricaju plavim kamenom, a gnojivo dodaju prilikom zalijevanja. Godišnje dobiju otprilike ton i pol zrelog ploda.

"U idealnim uvjetima svaki grm bi, ovisno o sadnom materijali i genetici biljke, trebao dati tri do pet kilograma. To još nismo dostigli, ali učimo se. Zadovoljni smo, svake godine urod je sve veći. Dva reda su mlada, još uvijek nisu došla na puni urod“, objašnjava Hodak.

Plasiraju ih na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru i Virovitici, ali i putem društvenih mreža

Prodaja na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru i Virovitici 

Bobice beru svaki drugi ili treći dan, osim u vrijeme intenzivnog zrenja kada su uz sve članove obitelji angažirani rođaci, kumovi i prijatelji. Plasiraju ih na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru i Virovitici, a od prošle godine i preko društvenih mreža. U svakom od gradova prodaju oko 30 kilograma dnevno, a za slučaj da ne uspiju sve prodati, kupili su i zamrzivače.

"Kad smo počeli mnogi potrošači nisu znali kakav je okus i kako ih koristiti. Danas primjećujem da su sve popularnije i da ih puno više ljudi prepoznaje kao zdravu hranu. Pogotovo je vrlo rado jedu djeca", kaže i supruga Milada Sušnik Hodak

U Bjelovaru su tri puta tjedno i izuzetno zadovoljni prodajom. U Daruvaru su subotom, tamo sada imaju konkurenciju, ali još uvijek, kaže, prodaju istu količinu kao na početku. "U Virovitici na 'pijaci' ide nešto slabije, ali je pokrivena prodajom na kućnom pragu i preko Facebooka. Cijena je 50 kuna za kilogram čime uspijemo pokriti troškove proizvodnje“, zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Hodak Berba borovnica Vlado Hodak Milada Sušnik Hodak


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.