Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 06.10.2022. 14:20
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen, Komin, Pločice, Pelješac

Berba mandarina: Moguća zarada i do 500 kuna dnevno, ali naći berače i dalje je problem

Iako su voćnjaci mahom pod sustavom navodnjavanja, ovo sušno ljeto s temperaturama do 40 stupnjeva celzija, uzelo je danak na ranim sortama mandarina. Stari problem s radnom snagom vidljiv je i ove godine.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 3.932
  • 274
  • 0

Berba ranih sorti mandarina na OPG-u Josipa Jelavića iz Komina, obavlja se već desetak dana. Prije svih bere se Zorica, vrijeme služi, sunčano je, otkupna cijena nije loša, ali uroda je ipak manje. 

"Sigurno je 30 do 35 posto manji nego lani, a ni prošla godina nije bila vrhunska", kaže nam ovaj voćar i pokretač brenda te udruživanja proizvođača "Neretvansko zlato". 

Slabijem urodu, dakako, kumovala je suša i temperature koje su se penjale do 40 stupnjeva. U dolini Neretve kiše nije bilo između 60 i 70 dana, a premda je njegov voćnjak pod sustavom navodnjavanja kap po kap već 10 godina, ni ono nije uspjelo pomoći voćkama da se othrvaju žegi. Za vjerovati je da će kasnije sorte biti rodnije. 

Josip će, kaže nam, ove godine ubrati oko 3,5 vagona ili 35 tona mandarina. Imat će i oko 11 tona limuna čiju proizvodnju je povećao iskrčivši dio nasada mandarina starih 45 godina. Puni urod s 280 stabala zasađenih 2018. očekuje tek za par godina, a uz mandarine i limun uzgaja i šipak (nar). 

Otkupna cijena kilograma mandarina kreće se u prosjeku oko 4,20 kuna. Doduše, negdje je već pala, ali njega to ne muči jer kaže godinama ih ne predaje otkupljivačima. Preko stranice i društvenih mreža razvio je prodaju i narudžbe uredno već sada pristižu. 

Zarada i do 500 kuna dnevno, a berača nema

Činjenica je, doznajemo, da se iznova osjeti manjak berača iako se ove godine dnevnica kreće od 250 do 300 kuna. Neki su, otkriva nam, uveli i plaćanja po ubranim gajbama pa se dnevno može zaraditi i do 500 kuna. No, radnu snagu u poljoprivredi i ne samo na jugu zemlje, sve je teže pronaći. Neki, doduše, imaju svoje stalne radnike, ali veliki je problem pronaći sezonce. 

Pod sustavom navodnjavanja su i četiri hektara voćnjaka OPG-a Alena Juračića iz Opuzena. Međutim, pomoći zbog silne vrućine nije bilo. 

"Urod je prepolovljen do maksimuma!", kaže nam Ana Juračić dodajući da su ju i berači pitali gdje su mandarine, a ona u šali rekla da ih je netko pokrao u pola noći. Jednostavno, stabla nisu puna plodova kako bi trebalo biti. 

Visoke temperature do 40 stupnjeva, smanjile su urod (Foto: J. Jelavić)

"Viša sila. Valjda ćemo izdržati godinu", napominje otkrivajući da očekuju ubrati dva vagona odnosno 20 tona. 

S obzirom da ima kasnije sorte, Vlaho Miletak iz Pločica krenut će tek u studenom. Kako nam je otkrio ovaj mladi poljoprivrednik koji je OPG "Moj mir", preuzeo od roditelja, njegov je nasad mali, tek 50-ak stabala, ali sigurno je da će biti plodonosnija od ranih sorti. 

Zorica ili Zorana 

Puno manje mandarina je i na OPG-u Ljubomira Huljića na Pelješcu koji se na zemlji koja je prilično teška za uzgoj ove voćke, okrenuo maslinama koje će, za razliku od prošle godine, dati odličan urod. 

Proizvođači, slažu se, iza sebe imaju tešku proizvodnu godinu, problem s nalaskom radnika nije od jučer, ali otkupna cijena, iako pada i negdje je sad već 3,80 kn/kg, nije tako loša kako je znalo biti proteklih godina. 

Inače, sorta Zorica ili Zorana kako je zovu u Dolini, ime je dobila po inženjerki Zorici Velagić koja je s dr.sc. Živkom Gatinom 1970-ih radila na projektu agruma u PIK-u Neretva. Na rod dolazi krajem rujna, a prepoznatljiva je po tome što nikad do kraja ne požuti već uvijek ima zelenkasto-žutu boju korice. 


Fotoprilog


Tagovi

Berba mandarina Urod Neretvanska mandarina Josip Jelavić Ana Juračić Vlaho Miletak Ljubomir Huljić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).