Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 19.10.2022. 09:00

Berba maslina je u tijeku, neke su i prerađene - što pokazuju analize?

Ako vam je sorta Oblica prerodila i sitnija po veličini, s berbom krenite sedam dana kasnije.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 1.433
  • 72
  • 0

Masline koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više, ali prvo i osnovno, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 5 – 10 posto, kako za koju sortu.

Ti pokazatelji bit će najviše vidljivi na domaćoj sorti Oblica koja je sađena u dubljem tlu, koje ima mogućnost zadržavanja vode. Što je dobro u smislu navodnjavanja (kroz godinu nije potrebno često navodnjavanje).

Međutim, u smislu kada većina maslinika u Republici Hrvatskoj nije opremljena sustavom navodnjavanja, po prvim obilnim kišama krajem kolovoza i početkom rujna, navedene upijaju prevelike količine vode koju jako teško gube.

Skladište vode, a ne stvaraoca ulja

Učinak svega toga naglo je punjenje s dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je očekivano, jer je plod samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na spomenutoj domaćoj sorti, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama bez vode.

Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori utkani su u njen sastav i ponašanje. Dugi nedostatak vode dovelo ju je u stanje ponašanja, prvenstveno kao skladište vode, a ne kao stvaraoca ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i nedostatak u ozbiljnom ili ozbiljnijem razvoju maslinarstva u Hrvatskoj!

Dok se stvara ulje, maslina nije za brati - tehnološku zrelost pokazala jedna sorta

Problem suše i njen učinak (deficit vode u tlu) najviše se pokazuje na introduciranim sortama npr. Leccino. Bez obzira sadio se u dubljoj zemlji ili kršu, bez konstantne dostupne vode od lipnja do rujna – listopad, bez obzira na to što ploda ima (razlog je 90% plodnih cvjetova) ne daje kvalitetan plod tj. razvoj mu je usporen i zaostaje.

Ovaj zaključak je donesen prema višegodišnjem promatranju spomenute sorte u Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima.

Pratite parametre prinosa i kvalitete

U priloženoj Tablici ispod teksta maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja i trenutak optimalne berbe.

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u cijelom uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom sorta Oblica spremna je za branje!

Akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Napomena: svima onima kojima je ta sorta prerodila i sitnija po veličini, s berbom mogu krenuti sedam dana kasnije!

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

Preporuka Berba maslina Tehnološka zrelost Suša


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.