Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 23.08.2019. 16:30

Berba, pakiranje, transport i čuvanje borovnice

Plodovi borovnice nisu osjetljivi kao plodovi maline. Obratite pažnju na manipulaciju plodovima nakon berbe te na temperaturu zraka.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 1.556
  • 77
  • 0

Berba plodova borovnice obično se obavlja u periodu od šest do osam tjedana, s obzirom na to da postoje rane, srednje rane i pozne sorte. Svaka sorta se bere tri do sedam puta u intervalu od pet do sedam dana u ovisnosti od osobina sorte i vremenskih uvjeta.

Plodovi borovnice nisu osjetljivi kao plodovi maline. Beru se samo zreli plodovi plave boje, pošto su crvenkasti, poluzreli plodovi kiseli. Plodovi se stavljaju direktno u specijalnu ambalažu zapremine 0,5 litara, savjetuje stručnjak Dragan Bejatović.

Mogu se koristiti i male kante. Kad se koriste kante, dolazi do oštećenja peteljka. Prilikom pakiranja plodova uklanja se lišće i nezreli - crvenkasti plodovi. Ako je dobar urod, jedan berač za osam sati može nabrati od 30 do 40 kg, odnosno napuniti 60-80 kutijica. Kod berbe bi trebalo nastojati da se odvoje plodovi po krupnoći u više klasa. Krupniji plodovi postižu višu cijenu na tržištu. Ako se kutijice pokriju s folijom, povećava se trajnost plodova i postiže veća atraktivnost.

Paziti na manipulaciju plodovima poslije berbe

Prinos po grmu postepeno raste sa starošću, počevši od druge godine. Odrasle biljke mogu dati 6-8 kutijica odnosno 3-4 kilograma, a dobro njegovani grmovi čak i 20 kutijica tj. 10 kilograma. Plodovi borovnice se mogu prodati za potrošnju u svježem stanju, ali se također mogu konzervirati u 50% otopini saharoze ili zamrzavati. Zamrznuti plodovi su gotovo iste kvalitete kao i svježi.

Potrošnja borovnice raste – Europi će trebati 645 tisuća tona?

Veliki postotak obranih plodova se izgubi na putu od "polja do stola", kao posljedica loše manipulacije poslije berbe, uključujući i transport. Smanjenjem broja transfera plodova, kako iz ruke u ruku, tako i kao upakiranog proizvoda, smanjuje se i postotak gubitka. Bobičasto voće bi trebalo držati u hladnim uvjetima, upakirano u svakoj fazi transporta.

Gajbice bi trebalo transportirati na paletama, ne dopuštajući pri tom da leže na podu ili dodiruju stranu prikolice, kako bi se osigurao protok zraka. Temperatura u gajbicama koje dodiruju pod ili stranu prikolice može dostići čak i 11°C. Isto tako, gajbice ne bi trebalo složiti iznad zadnjih kotača kamiona, kako bi se smanjilo truckanje. Da bi se palete stabilizirale, one se mogu dodatno prepakirati, ili se mogu omotati užetom. Ako za to postoje mogućnosti, trebalo bi koristiti kamion - hladnjaču.

Važnost edukacije

Međutim, kod većine ovih kamiona cirkulacija zraka nije zadovoljavajuća, i temperatura se ne može održati ispod 4°C, a da se plodovi pritom ne zalede. Uslijed toga, maksimalno hlađenje plodova prije utovaranja je čak i važnije, kako bi proizvod stigao na tržište u što boljem stanju. Ako vam kamion - hladnjača nije na raspolaganju, gajbice s plodovima iz klimatiziranih uvjeta trebalo bi prekriti platnom kako bi se održala niža temperatura. Ovaj postupak se ne preporučuje za transport na veliku daljinu.

Koje su najznačajnije bolesti i štetnici borovnice te kako je zaštititi

Transport plodova do veleprodajnog, odnosno maloprodajnog tržišta često je izvan kontrole uzgajivača. Na poboljšanje kvalitete proizvoda koji stiže do potrošača utječe razvijanje dobrih odnosa s kupcima u prodaji (veleprodaja i maloprodaja), u smislu njihove edukacije kako da na adekvatan način postupaju sa svježom borovnicom. Poželjan je osobni kontakt između prodavača i kupca prije prve isporuke, a u slučajevima kada to nije moguće, od pomoći može biti i uputstvo za rukovanje koje prati pošiljku.

Kako temperatura zraka utječe na kvalitetu plodova?

Sitno voće bi trebalo brzo stavljati u klimatizirane uvjete hladnjače, propuštanjem hladnog zraka (2°C) preko paleta s plodovima. Kad se plodovi ohlade do blizu 0°C, palete s gajbicama trebalo bi uviti u plastiku i ostaviti u hladnu komoru na temperaturi od -1 do 0 stupnjeva Celzijevih, pri relativnoj vlažnosti zraka od 85%, i uz slab protok zraka, radi smanjenja stupnja dehidratacije. Viša temperatura zraka u hladnjači i niža vlažnost nepovoljno će se odraziti na dugotrajnost plodova. Plodovi obrani neposredno prije pune zrelosti imat će bolju dugotrajnost u odnosu na prezrele i plodove obrane u punoj zrelosti.

Kod proizvodnje borovnice za svježu potrošnju najbolje je obučiti berače da u pravo vrijeme i na pravi način beru plodove, tako da sortiranje poslije berbe ne bude neophodno. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Berba Pakiranje Transport Hladnjača

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.