Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MI Olive
  • 20.04.2023. 11:30
  • Splitsko-dalmatinska, Bol, Brač

Berbu maslina obilježila je tragedija i tad su Ivan i punac odlučili - ulje će biti zlatno. I je, zlatno je!

Nevjerojatan osjećaj, kaže nam Ivan Pfeiffer čiji je MI Olive, brend koji je stvarao s preminulom suprugom i njezinim ocem, osvojio zlato na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju maslinova ulja.

Foto: arhiva I. Pfeiffera
  • 5.051
  • 613
  • 2

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Ivana Pfeiffera donijelo je Hrvatskoj još jednu zlatnu medalju na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju u New Yorku, NYIOOC. Ovaj, inače rodom Slavonac, koji je Vinkovce prije 20 godina zamijenio otokom Bračom, prvi se put odvažio, poslao ulje na natjecanje i osvojio - zlato. 

"Nevjerojatan osjećaj", kaže nam otkrivajući da je berbu maslina lani obilježila velika tragedija. Preminula mu je supruga Magdalena s kojom je, uz njezina oca Nikolu Bodlovića, i stvarao brend MI Olive. Upravo MI označava inicijale njihova imena - Magdalena i Ivan. 

"Rekla nam je vi odite u berbu, ulje mora biti kvalitetno, mora se čuti za njega, a ja ću doći. Nažalost, nije se vratila iz bolnice", shrvan je Ivan kojemu se supruga razboljela i završila u bolnici u Zagrebu, a već drugi dan berbe nazvali su ga i javili najgoru moguću vijest. Tada su on i otac joj odlučili da će ulje proizvedeno od tih maslina osvojiti zlato. I uspjeli su. 

Zaljubio se dvostruko 

Uzgajaju, doznajemo, oko 280 stabala sorte levantinka. Punac je prije uzgajao oblicu, ali ju je pomalo micao i zamijenio s ovom, kako je nazivaju, sortom koja redovito i obilato rađa. 

Maslinik koji je smješten između planina i mora u Bolu, blizu je Zlatnog Rata i pod sustavom navodnjavanja kap na kap što im se pokazalo odličnim. 

"Trudimo se, prekrasan je", naglašava otkrivajući kako se iz ravne Slavonije našao na otoku. Prije 20 godina došao je kao sezonac, zaljubio se i to dvostruko: u predivnu ženu i Brač. Zavolio je masline uz nju i oca joj koji se bavio uzgojem, a s godinama su polako brendirali svoje ulje. 

Prije slanja na natjecanje, povezao se s Tomislavom Duvnjakom kojega je naš kolega novinar i maslinar Nedjeljko Jusup već prozvao neslužbenim selektorom maslinara Dalmacije. Pomogao mu je savjetima, ulje je poslano i kako smo naveli osvojilo itekako vrijednu medalju. 

Tomislav Duvnjak glavni "krivac" za uspjeh dalmatinskih maslinovih ulja u New Yorku

Ističe i da je punac prvi na južnoj strani otoka počeo saditi masline. Kaže i da su mnogi bili skeptični oko toga pa mu se i smijali, no danas je njihov maslinik najstariji na tom dijelu i daje vrhunske plodove. Ujedno podsjeća da je ulje s Brača postalo 33. hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje MI Olive nastaje iz ručno branih maslina prešanih nekoliko sati nakon berbe. "Najviše kvalitete, ali limitiranih količina“, ponosan je Ivan Pfeiffer. 


Tagovi

MI Olive Ivan Pfeiffer Zlatna medalja Maslinovo ulje Brač NYIOOC


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]