Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • proizvodnja maline
  • 13.08.2021. 12:00

Besplatne sadnice, kao podsticaj malinarima da podižu nove zasade

Nagrađivanje je jedan vid podsticaja malinarima pa će i naredne jeseni, u cilju razvoja ove grane poljoprivrede, lokalna samouprava obezbijediti besplatne sadnice, za proširivanje postojećih ili podizanje novih zasada.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.654
  • 826
  • 0

U toku jučerašnjeg dana načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić, uručio je nagrade najboljim malinarima, sa tog područja, inače lidera po proizvodnji navedene voćne vrste u Republici Srpskoj, stoji u zvaničnom saopštenju te loklane samouprave. 

Nakon raspisivanja Javnog poziva, komisija je posjetila sve prijavljene proizvođače i izvršila uvid u njihove zasade. Za prvoplasiranog je obezbjeđena novčana nagrada od 1.500 KM i plaketa. Za drugo mjesto predviđena je nagrada u iznosu od 1.000 KM dok je treću poziciji podijelilo šest proizvođača, kojima su uručene plakete i po 500 KM. 

Kako navodi Srna, Rankić je izjavio da je procjena komisije da svi voćari imaju izuzetno dobre zasade. 

Prema njegovim riječima, nagrađivanje je jedan vid podsticaja malinarima i da će i naredne jeseni, u cilju razvoja ove grane poljoprivrede, lokalna samouprava obezbijediti besplatne sadnice za sve one koji žele da intenziviraju proizvodnju ili da podignu nove malinjake. 

Iako umanjeni gradom, prinosi ipak dobri

Kriterij na osnovu kojeg se vršilo rangiranje kandidata bio je da uzgajivači imaju zasađene površine pod navedenom voćkom, veće od dva dunuma, zatim da upotrebljavaju sistem za navodnjavanje i da posjeduju potvrde o prošlogodišnjoj predaji roda otkupljivačima. Takođe je bilo obavezno da su malinjaci uredni i u dobrom stanju. 

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa, proizvođač Marko Cvijetinović smatra da je osvojeno prvo mjesto dokaz da se rad ipak isplati.

"Zadovoljan sam rodom i kvalitetom plodova u ovoj godini, kao i najavljenom cijenom koja još nije definitivno utvrđena, ali će biti bolja nego prethodnih sezona sigurno. Vrijeme je bilo da i malinari konačno imaju berićetnu sezonu, u finansijskom smislu", napominje Cvijetinović.

Naglašava da je na površini od dva dunuma, u 2021. imao u prosjeku oko četiri tone prinosa. Grad koji je čak tri puta padao na njegov zasad, umanjio je urod, kako kaže, za oko 600 kilograma.

Hoćemo li na jesen imati više novih zasada ?

Prije početka pandemije korona virusa, u Bratuncu je organizovana sajamska manifestacija poljoprivrede, turizma i prehrambene industrije, pod nazivom "Dani maline" u okviru koje su proglašavani najbolji uzgajivači pomenute voćne vrste. 

Uslijed epidemioloških mjera i rizika od širenja Covid-19 virusa, već dvije godine sajam se ne održava, ali opština proglašava i nagrađuje najbolje malinare i na taj način stimuliše tu proizvodnju.

Malinari daju 3 KM po ubranom kilogramu i opet nema zainteresovanih berača maline

Kako smo nedavno pisali, danas je lakše pronaći iglu u plastu sijena, nego dobru ekipu, berače koji će zavisno po potrebi brati malinu. Dnevnice idu i do 50 KM plus osigurana hrana i osvježenje. Neki idu i korak dalje, jer u suprotnom neubrana propada.

Je li ovo godina koja će ponovo rezultirati novim zasadima na jesen ili proljeće iduće godine ostaje da se vidi, uz konstataciju da otkupna cijena varira iz dana u dan, a tek iz sezone u sezonu čemu su mnogi malinari svjedoci proteklih godina.


Tagovi

Proizvodnja maline Najbolji malinari Besplatne sadnice Malinjaci Novi zasadi Otkupna cijena Berba maline Marko Cvijetinović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.