Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonija 2030.
  • 24.12.2021. 12:00

Bez finalizacije proizvodnje ne možemo imati uspješnu poljoprivredu

Proizvodnja hrane je nešto što legitimira državu kao ozbiljnu, poručio je Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo d.o.o. na konferenciji Slavonija 2030.

Foto: Jelena Rašić
  • 415
  • 75
  • 2

Na konferenciji o budućnosti proizvodnje hrane u Slavoniji, doznali smo što planiraju velike prehrambene tvrtke, ali i mladi vinari, stočari i povrćari. Zajednički nazivnik rasprave bila je proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo d.o.o. koja se bavi proizvodnjom i preradom voća, smatra da je Hrvatska u svijetu prepoznata kao jedna posebna priča i brend, zbog turizma i sporta, pa treba gladati kako da tu poziciju podignemo sa svojim proizvodima. U smislu kvalitete proizvodnje u pojedinoj djelatnosti, kaže on, nismo još na razini na kojoj trebamo biti.

"Vi ne možete biti konkurentni ako imate ekstenzivni voćnjak bez zaštite od tuče i mraza. Taj voćnjak nema budućnost, jer u vremenu u kojem živimo takva vrsta nesigurnosti nije dozvoljena u poslovanju koje treba biti održivo“, kaže Nikola Velicki.

Svježi konzumni proizvodi ne trpe greške, oni moraju u smislu kvalitete i vizualnog izgleda biti izuzetno dobri da bi mogli na tržištu odraditi svoje. U tom dijelu treba vidjeti gdje su nam rupe i problemi, što to u tehnologiji i znanju trebamo popraviti, poručio je ovaj slavonski voćar.

Tvrdi da ne možemo pozivati na kupujmo hrvatsko, a nuditi loš proizvod. Potrošač mora dobiti kvalitetu, a mi moramo priznati da u nekim stvarima nismo dovoljno dobri. Tek kad si to priznamo napravili smo preduvjet da možemo ići dalje, kaže Velicki.

Izvozna konkurentnost nam je jedini cilj

Kao problem ističe to što su proizvođači strašno oslonjeni na Hrvatsku, tržište koje je malo, i ne žele priznati da nisu izvozno konkurentni, a to producira ovisnost o jednom domaćem tržištu, zbog čega ulazimo u silne probleme koje iz dana u dan vidimo.

Dimenziju izvozne konkurentnosti, kaže Nikola, je nešto što su oni u poslovanju stavili na prvo mjesto, kada su krenuli graditi kompaniju i ljude koji su rasli s tvrtkom. Izvoznu konkurentnost postavili su kao jedini cilj, jer ona na premium tržištima pokazuje koliko tvrtka realno vrijedi.

"Kada se fokusiramo na izvoznu konkurentnost tada u Hrvatskoj možemo ili ne moramo prodavati – to je stvar odabira ne nužnosti“, rekao je Velicki.

A ono što je nužno potrebno domaćoj poljoprivredi, kaže, je brendiranje, iznimno visoka dodana vrijednost proizvoda, sinergija djelatnosti, ulaganje u baznu infrastrukturu - od navodnjavanja, ulaganja u preradbene kapacitete, do svih ostalih preduvjeta koji čine poljoprivredu održivom.

"Bez finalizacije dobrog dijela proizvodnje koji ne ide direktno u prodaju kao konzumni proizvod, mi ne možemo imati poljoprivredu na onim granama uspješnosti koje želimo“ ,kaže ovaj voćar.

Po pitanju opstanka sela i očuvanja ruralnih prostora, kao najvažniju stvar ističe demografsku politiku. Smatra da država i politika kroz sve moguće mjere, pa i preko onog što se razumno može očekivati, kaže on, mora napraviti sve što može da zadrži ljude na selu i u poljoprivredi, jer je proizvodnja hrane nešto što legitimira državu kao ozbiljnu.

Slavonija ne smije biti samo sirovinska baza, ključ je u preradi

Potrebno je ozbiljnim demografskim mjerama učiniti poljoprivredu prilikom za mlade ljude, koje treba educirati i osposobljavati, pa da imamo jednu pravu modernu 2.0 ili 3.0 poljoprivredu za 10 godina, zaključio je Nikola Velicki.

Pogledajte video: 

 


Tagovi

Slavonija 2030 Nikola Velicki Rabo d.o.o. Voćarstvo


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Slavonija 2030

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: https://www.agroklub.hr