Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 08.04.2021. 14:00

Bilježe se dugotrajne niske temperature, voćarima se savjetuje da pregledaju cvjetove

Pojava tamne boje na uzdužnom presjeku plodnika, odnosno mladog ploda, može biti rezultat izmrzavanja tkiva kao posljedice mraza.

Foto: Bojan Kecman
  • 518
  • 105
  • 0

Prema podacima sa mjernih stanica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na više lokacija u RS, tokom večeri 7. aprila i jutra 8. 04. (srijeda na četvrtak), došlo je do pojave niskih temperatura vazduha u trajanju od po nekoliko sati. U zavisnosti od lokaliteta, kretale su se u opsegu od -7 do - 2C°, navode u ovoj instituciji.

Najduže trajanje, od 12 sati sa negativnim vrijednostima, bilo je na područjima Rogatice, Prijedora i Banjaluke.

Temperatura ispod nule u trajanju od sedam do 10 sati evidentirane su na teritoriji opština Novi Grad, Kozarske Dubice, Gradiške, te na području Ugljevika.

Minusi su se zadržali šest i manje sati, u opštinama Laktaši, Lopare, Bratuncu, te Petrovu Polju u Trebinju.

Voćari bi trebalo da izvrše pregled cvjetova, konkretno plodnika ili tek zametnutih plodova. Pojava tamne boje na uzdužnom presjeku plodnika, odnosno mladog ploda, može biti rezultat izmrzavanja tkiva kao posljedice mraza.

Podsjetimo, prema najavama prognostičara, nakon proteklih vedrijih noći u unutrašnjosti temperature idu od -8 do -3°C. Na planinama i niže od -10 °C. Najhladnije će biti sredinom nedjelje. Pojava mraza može uzrokovati oštećenja, naročito na ranocvjetajućem voću pa je iz tog razloga potrebno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće.

Voćne vrste u planinskim predjelima najvjerovatnije će preživjeti posljednje mrazno jutro jer vegetacija, u odnosu, na ravničarske krajeve kasni petnaestak dana.

Koju je tehniku najbolje primjeniti ?

Raniji mrazevi uglavnom su kobni za većinu sorti breskve i kajsije. Prema mišljenju stručnjaka, trešnja i višnja će isto tako pretrpjeti značajnu štetu, kruška i šljiva naročito dok se jedino može očekivati nešto roda jabuka, ali je problem što je najzastupljenija sorta, Ajdared, stradala tokom prvog i drugog mraznog perioda.

Po svemu sudeći, pitanje je da li će domaćeg voća u ovoj godini biti dovoljno, a ako se nastavi aktuelna situacija sa pandemijom korona virusa, izvjesno je da će pojedine vrste na policama trgovina i na pijacama biti skuplje jer će se dosta toga morati opet uvoziti. 

Mraz trajao skoro 11 sati - štete na voću katastrofalne

Prošle godine pokazalo se da orošavanje, kao način borbe protiv ove vremenske nepogode, ima dobrih strana ali je problem, što je svaki mraz trajao minimalno šest sati, što iziskuje ogromnu potrošnju vode, stvaraju se ledenice koje su dugačke i više od jednog metra, a prilikom topljenja leda može da dođe do oštećenja cvjetova i pupoljaka.

Ukoliko su temperature u najkritičnijoj fazi razvoja voćnih vrsta ispod - 2 stepena i u slučaju da mraz traje duže od tri sata, onda zadimljavanje voćnjaka neće dati željene rezultate. Isto važi i za tretman aminokiselinama u toj situaciji. 

Rješenje eventualno može da bude u ventilatorima koji bi, strujanjem zraka spriječili mraz, ali to je izuzetno skupa investicija za većinu poljoprivrednih proizvođača. Pogotovo za one koji imaju više od dva hektara. 


Tagovi

Niske temperature Pojava mraza Voćari Orošavanje Zadimljavanje voćnjaka Upotreba ventilatora Skupa investicija Poljoprivredni proizvođači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]