Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrumi
  • 23.11.2018. 10:30

Bjeliš: Mali smo i skoro zanemarivi u europskim okvirima proizvodnje agruma

Proizvođači agruma u drugim zemljama Europske unije su organizirani i ujedinjeni te imaju podršku cjelokupne zajednice, a tržišne trendove vrlo dobro prate i prilagođavaju se tržištu. Kod nas je situacija potpuno drugačija, prepušteni smo sami sebi, neorganizirani i vlada stihija, kaže mr.sc. Željko Bjeliš.

  • 379
  • 36
  • 0

"Proizvođači agruma u drugim zemljama Europske unije su organizirani i ujedinjeni te imaju podršku cjelokupne zajednice, a tržišne trendove vrlo dobro prate i prilagođavaju se tržištu. Kod nas je situacija potpuno drugačija, prepušteni smo sami sebi, neorganizirani i vlada stihija", zaključak je to mr.sc. Željka Bjeliša, dipl.ing.agr. koji je ispred Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" i Copa Cogeca organizacije, a zahvaljujući Hrvatskoj voćarskoj zajednici i njenom predsjedniku Branimiru Markoti te Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, sudjelovao u Bruxellesu na sastanku radne skupine "Citrusi", civilnog sektora Europske komisije.

"Mali smo i skoro zanemarivi u europskim okvirima proizvodnje agruma i smatram da budući rad moramo usmjeriti na njegovanje starih tržišta i iznalaženje novih. Organiziranje je neizbježno, što prije to bolje kao i uspostava kvalitetne komunikacije s trgovačkim lancima u EU i Hrvatskoj te snažnije uključivanje proizvođača u razgovore s ministarstvom i Europskom komisijom", navodi Bjeliš. 

Južna Afrika najveća prijetnja tržištu agruma 

Kada je u pitanju stanje agruma ili citruda u EU, primjetan je trend pada izvoza, a porast uvoza agruma. Najveći pritisak na tržištu EU dolazi iz afričkih zemalja. Tako je Egipat u proteklom periodu posadio oko 20.000 ha novih nasada naranče.

"Južnu Afriku drže kao najveću prijetnju tržištu agruma. Kada se govori o agrumima ili citrusima u EU, onda se prije svega misli na naranče, zatim limun, klementine, grapefruit, a tek onda mandarine. Općenito stanje s agrumima u Europi nije najbolje, osim limuna koji zadnjih godina ima dobru cijenu. Topla jesen stvorila je poteškoće u prodaji agruma u čitavom sektoru. Veliki prinosi mandarina u Španjolskoj rezultirali su malim kalibrom plodova koji nisu prodajni. Španjolska je najveći proizvođač agruma i sporazumom EU-SAD mogu izvoziti svoju robu u SAD.

Raste uvoz agruma u Europsku uniju 

Kod naranči nemaju većih poteškoća, međutim kod klementina imaju loše komentare zbog gubitka kvalitete proizvoda", dodaje Bjeliš koji je na sastanku predstavio hrvatsku mandarinu, opisao područje uzgoja, sortiment, površine uzgoja i količine u proizvodnji, specifičnosti neretvanske mandarine, stanje u proizvodnji, poteškoće proizvođača, probleme nakon ulaska RH u EU, i slično.

Na sastanku na kojemu su nazočili predstavnici Španjolske, Belgije, Italije i Portugala, raspravljalo se i o fitosanitarnim zahtjevima. Kao najvažnija istaknuta je pojava nove bolesti, citrus greening, koja je prisutna u SAD, a njeni vektori su pronađeni u Portugalu i Španjolskoj.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Agrumi Citrusi Mandarina Željko Bjeliš Bruxelles


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P