Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni mraz
  • 11.04.2021. 10:30

Borba s mrazom nije gotova, voćari uzalud platili osiguranje nasada?

Matko Zelić po cijelu noć vozio je svoj stroj za borbu protiv mraza. Domagoj Škobić borio specijalnom vjetrenjačom, Krešimir Dolenčić štete zbraja i u vinogradu. A osiguranja?

Foto: Igor Čolaković
  • 3.281
  • 382
  • 0

"Stanje u voćnjaku je tragično. Mogu posvjedočiti da ovakvih šteta nije bilo nikada". zapisao je na svom facebook profilu Đorđe Dokmanović iz sela Vukelići u Gorskom Kotaru. Najniža temperatura je, kaže, bila -10, a na zemlji u pojedinim dijelovima voćnjaka i -19C.

Stradalo je sve, i zatvoreni pupovi jabuka u koju je polagao nadu. Prije ovog perioda je bilo i 15 dana jutarnjih minusa, a onda topli dani. Možda preživi samo dio bistrice šljive i koji plod drugog voća. Zabrinjava i puknuta kora na većim stablima. "Nisu pomogle nikakve mjere jer ovo nije mraz već zima koja je trajala puna tri dana sa 30 cm snijega, Neki ističu da na nekim područjima nije počelo cvjetati, ali da je svakako opasno jer su sokovi krenuli", navodi on.

"Posivili" i vinogradi

Domagoj Škobić iz Aljmaša smatra da mu je većina stradala još u ožujku, te da je ostala trećina. Nju je štitio svojim sustavom obrane od mraza. "Nema druge, moramo se boriti”, kazao je poznati voćar koji posjeduje zanimljiv stroj, tzv. vjetrenjaču protiv mraza.

Stanje u voćnjaku je tragično, kaže Đorđe Dokmanović (Foto: Đ. Dokmanović)

Razočaran je i u osiguravajuće kuće koje su uvele previsoke premije. I nažalost, domaća kuća je složila ugovore tako da vrijede samo od 10. travnja, što znači da nema naknada jer je mraz udario par dana prije toga ugovorenog roka. Škobić je uzgajivač marelica i trešanja, a bajame, kruške i orahe ima u probnoj proizvodnji. Oraha je posađeno na 27 hektara, a kruške na dva, koliko i badema. Samo marelice ima na 30 hektara i sve je u ekološkoj proizvodnji.

"Danas sam malo obilazio voćnjak, većina voćnih vrsta stradala je i do sto posto. Najviše su stradale marelice, breskve, šljive, trešnje, višnje. Jedino jabuke i dunje za sada nešto obećavaju", kazao nam je i Vjeko Hudolin iz Dragalića

U Voloderu smo kontaktirali Krešimira Dolenčića, poznatog voćara i vinogradara, ali i ratara.

"Prošao sam loše. Nismo još zbrojili i oduzeli, ali štete su velike", kaže nam. Posebno je jako stradala sorta jabuka Idered. Voćke su u fenofazi pa treba proći neko vrijeme da može točno odrediti štetu i vidjeti što je točno smrzlo, a što ne. "Isto tako je stanje u vinogradu jer su temperature bile četiri stupnja ispod nule pa su mnogi cvjetovi posmeđili i posivili", kaže Dolenčić.

Osiguranje nesigurno 

Ne posjeduje, dodaje, sustav za obranu od mraza jer bi mu odgovarao sistem kišenja, ali nema dovoljnu akumulaciju vode, a što je veliko ulaganje. Odlučio se stoga za osiguranje. No, ljut je na domaću osiguravajuću kuću koja je "potpuno okrenula leđa poljoprivredi". Tako da je voćnjak osigurao ove godine kao i prošle u jednoj poznatoj europskoj osiguravajućoj kući.

Impresivni prizori zaleđenog voćnjaka OPG-a Kudec: Orošavanjem spašavaju jabuke

Lovcem mraza pokušavao je spasiti nasade Matko Zelić iz Petrijevaca. "Radilo se cijelu noć jer kada je došao minus izašli smo s traktorem i strojem van. Ovu zadnju noć smo krenuli u četiri sata ujutro, a noć prije već i sat prije ponoći", priča nam dodajući da vozi kroz šest svojih hektara bez pauze. "Stajemo samo za gorivo sipati", napominje.

Matko Zelić voćnjake brani lovcem na mraz (Foto: D. Rukovanjski)

Kako su prošli još će vidjeti, ali zasad se čini da nema štete na štićenom području. I sada je, napominje, siguran da je dobro da su kupili taj stroj za borbu protiv mraza jer s osiguranjima je nesigurno.


Tagovi

Voćarstvo Mraz Domagoj Škobić Vjeko Hudolin Krešimir Dolenčić Matko Zelić Đorđe Dokmanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]