Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt EU4AGRI
  • 04.02.2022. 10:30

Bratunčanin od uzgoja malina školuje djecu: EU mu donirala opremu

Nebojša Radović je jedan od 54 kooperanta kompanije "Herbos nature", koji su bili podržani kroz projekt "EU4AGRI" Pomoć u poljoprivrednoj opremi, proizvodnji i zaštiti za njih je bila od velikog značaja

Foto: EU4AGRI
  • 274
  • 47
  • 0

Više od 20 godina Nebojša Radović iz Bratunca bavi se uzgojem malina, a danas mu u malinjaku pomoć pružaju supruga i troje djece. Za ovu porodicu maline imaju posebno značenje jer im donose dodatne prihode važne za svakodnevni život.
Nebojša je uz pomoć Evropske unije dobio vrijednu opremu koja će cjelokupnoj porodici poslove u malinjaku učiniti lakšim i efikasnijim, piše EU4AGRI.

"Ovaj projekt za nas znači puno, on je više od pomoći. Supruga je nezaposlena, a moj redovni posao nije dovoljan da pokrijemo sve životne troškove. Od uzgoja malina mi školujemo svoju djecu", kaže Nebojša i ponosno dodaje da će u julu ove godine jedno od njih završiti fakultet.

Poziv poljoprivrednicima u Gračanici: Ko će dobiti povoljnije uslove na Zelenoj pijaci?

On je jedan od 54 kooperanta kompanije "Herbos nature", koji su bili podržani kroz projekt "EU4AGRI", a kojeg finansijski podržava Evropska unija. Pomoć u poljoprivrednoj opremi, proizvodnji i zaštiti za njih je bila od velikog značaja.

"Ovaj projekt je bila ogromna pomoć za sve nas koji uzgajamo maline. Ranije sam morao plaćati da mi neko obradi maline, a sada više ne ovisim o drugom. Kako imam svoju frezu, troškovi su mi manji i u malinama mogu da radim kada god imam vremena", objašnjava.

"Herbos nature" bavi se otkupom, preradom i prodajom jagodastog voća, gljiva i ljekovitog bilja. Njihova mreža broji više od 1.000 kooperanata širom Bosne i Hercegovine. Od svog osnivanja 2006. godine, slijede stroge standarde rada koji osiguravaju visok kvalitet koji su prepoznali kupci u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Francuskoj i Srbiji, gdje godinama izvoze svoje proizvode. 

EU osigurala 3,5 miliona KM bespovratnih sredstava za ruralni turizam

Kroz novi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Evropska unija podržat će bh. poljoprivrednike i preduzeća sa tri miliona KM.

Ovaj javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 7. mart ove godine, a više informacija dostupno je na stranici EU4AGRI.

Projekat je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinari Nebojša Radović EU4AGRI Bratunac Herbos nature


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]