Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosch Pro Pruner
  • 06.10.2021. 16:30

Brojne su prednosti akumulatorskih škara - što kažu korisnici?

Nema žuljeva ni umora ruku, nastaje gladak rez, a razinu punjivih baterija pratite na indikatoru, pojašnjavaju voćari Vlado Đumbir i Saša Vojnović koji su se odlučili za Bosch Pro Pruner škare.

Foto: Vlado Đumbir
  • 3.006
  • 192
  • 1

O tome koliko je vremena i snage potrebno za orezivanje ručnim škarama svjedoči Vlado Đumbir iz Siska na čijem se OPG-u uzgaja lijeska.

"Kod ručnih je problem što su skliske i ne možete s njima grane koje strše iz tla orezati dovoljno nisko jer nemate dobar položaj ruku za upotrijebiti silu", priča nam dodavši da onda ostanu grane koje strše dva do tri centimetara iz tla. To, pojašnjava, kasnije smeta za malčiranje jer stroj ne može doći dovoljno blizu tla.

Kako bi si olakšao i ubrzao rad u svom nasadu veličine jednog hektara, odlučio je isprobati Bosch Pro Pruner akumulatorske škare.

"Prednost je kad samo pritisnete tipku i one same naprave rez, bez stiskanja šake", pojašnjava princip rada. Dakle, treba samo pritisnuti prekidač za rezanje sve dok se ne napravi rez, a potom se on ponovno otpusti i nož se vraća u početni položaj.

Jednostavnost pri rezidbi

S njim se slaže i Saša Vojnović koji je ove škare isprobao u svom voćnjaku borovnica i šipka.

"S lakoćom režu deblje grane bez upotrebe ručne sile. Brzo sam se priviknuo na njihov rad i jednostavnost pri rezidbi", kazao nam je. Osim spomenutih vrsta, napominje da ih je isprobao i na šljivama, jabukama, kruškama, lijeski pa čak i na tvrdom bambusu kod prijatelja u susjednom selu.

S lakoćom režu deblje grane bez upotrebe ručne sile (Foto: Vlado Đumbir) 

Kako naglašava, ove su akumulatorske škare dovoljne za orezivanje njegovog nasada lijeske od jednog hektara, a dva su akumulatora koja dolaze u paketu s njima dostatni za jedan normalan rad tijekom dana.

Prema proizvođaču, snažan sustav litij-ionskog akumulatora omogućava korisnicima čak 4,5 tisuća rezova po punjenju. Veću snagu imaju i zahvaljujući motoru bez četkica.

"Kada im padne napon imaju manju snagu, ali ne 'žvaču' grane", istaknuo je.

Naime, postoje tri razine napunjenosti baterije. Kada stalno svijetle sve tri zelene lampice ona je napunjena za više od 66 posto, kod dvije se taj postotak kreće od 33 do 66 posto, kod jedne je napunjenost manje od 33 posto, a kada ona počne treperiti tada je kapacitet na rezervi.

Mogu rezati grane promjera do 25 mm

Prema specifikaciji, ove su škare bez akumulatora teške 0,8 kilograma, a maksimalni kapacitet rezanja promjera grana je do 25 milimetara. Dugačke su 302 mm, visoke 99, a široke 55 mm. Vojnović je uvjeren da bi bile dobre i za druge biljne vrste kao što su masline, ukrasno bilje i živice. 

Osim lijeske, ovaj voćar s njima reže i vinogradarske breskve kojih ima 50-ak stabala te vinovu lozu, a rez opisuje kao savršen. Ove su aku - škare opremljene noževima koji ne hrđaju, a proizvođač ističe da im njihova velika trajnost omogućuje dugi radni vijek.

"Nema žuljeva i umora ruku, a ručne škare bome treba cijeli dan stiskati", govori Đumbir. Osim toga, prednost je i u pogledu uštede vremena, radne snage, a nema ni potrebe za sobom nositi dodatne alate kao što je to slučaj s ručnima. "Malo ti trebaju veće pa malo manje škare, a uvijek pri ruci mora biti i pila", zaključio je Đumbir.

Režu britko i bez napora (Foto: Saša Vojnović)

Međutim, Vojnović je napomenuo da je jedinu manu zamijetio kod rezidbe borovnica jer one imaju sitnije i tanje grane pa je s ručnim škarama spretniji i lakše mu je manevrirati. "No, za sve ostalo Bosch škare su maestralne i neusporedivo bolje", dodao je rekavši da je rez ravan što je bitno za sve voćne vrste. Za kraj je još jednom istaknuo kako se i sam uvjerio da najtvrđi bambus režu britko i bez napora.

Za sve dodatne informacije o ovom proizvodu obratite se tvrtki Robert Bosch d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Bosch Pro Pruner Akumulatorske škare Saša Vojnović Vlado Đumbir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P