Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina
  • 28.07.2020. 12:00

Buhavica - autohtona maslina otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina

Uglavnom se uzgaja na kršu, na padinama obronaka, škrtoj zemlji koja pati od suše. Iako je manje osjetljiva na niske temperature, vjetar, maslinovo muhu, moljca te rak masline, paunovo oko može joj nanijeti ozbiljne posljedice.

Foto: Facebook/Maslina u srcu
  • 1.606
  • 45
  • 0

U Hrvatskoj je do sada utvrđeno 60 autohtonih sorti maslina, a kao jedna od najzanimljivih ističe se Buhavica ili kako ju još neki nazivaju Buharica ili Vrhbračka, porijeklom s istočnog dijela otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina. 

Zbog svoje izuzetne rodnosti i kvalitete ulja, u zadnje vrijeme naglo se počela širiti cijelom Dalmacijom, a kako bi se istaknuo njezin značaj predstavljena je i na ovogodišnjem Noćnjaku.

Samooplodna sorta uglavnom za uzgoj na kršu

Uglavnom se uzgaja na kršu, na padinama obronaka, škrtoj zemlji koja pati od suše. Iako je manje osjetljiva na niske temperature, vjetar, maslinovo muhu, moljca te rak masline, paunovo oko može joj nanijeti ozbiljne posljedice.

Krošnja joj je srednje bujna, deblo okruglo, a kora kompaktna i sive boje. Osnovne grane rastu joj pod kutom od 40 stupnjeva, a izbojci su uspravni, visoki i bujni. Na njoj se razvija obilje čvrstih listova tamnozelene boje, eliptičnog oblika koji se savijaju u ždrijeb. Prosječna dužina im je oko 8 cm, a široki su oko 1,5 cm.

Noćnjak 2020: Šampion otvorenih ulja Josip Kovačić - Aga iz Omiša

Buhovica je samooplodna sorta i cvate krajem svibnja dok se resa razvija tijekom travnja i svibnja. Pelud je kao i sama oplodnja, obilan, a vrijeme koje prođe od cvatnje do zrenja je oko 175 dana, a oprašivači su Oblica, Levantinka, Drobnica i Lastovka. 

Plod je krupan i gotovo okruglog oblika, prosječne dužine 2,3 cm i širine 2 cm. Randman je u fazi optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14%. U početku zriobe boja mu je svijetlozelene boje, dok je u stadiju zrelosti ujednačene i gotovo crna. Meso je čvrsto, tamnocrvene do crne boje. 

Blago intenzivna ulja

Sorta je mješovite namijene, pogodna za konzerviranje kako zelenih, tako i crnih plodova, a isto tako daje i vrlo kvalitetno ulje visoke kakvoće.

"Ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte Buhovica blagog do srednjeg je izraženog mirisa i okusa po plodu masline, voća, badema, ali se osjeća i aromatično bilje kao i miris pokošene trave“, ističe mr.sc. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik pri Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. 

Gorčina i pikantnost je blagog harmoničnog odnosa pa spada u blago intenzivna ulja s prepoznatljivom slatkoćom okusa. Ulje je zeleno do zlatne boje, a posebnost mu je što ima visok sadržaja antioksidansa. 

Na ovogodišnjem Noćnjaku predstavljena je i autohtona sorta Buhavica, Buharica ili kako je još zovu Vrhbračka. Više pogledajte u zborniku

"U gastronomiji se preporučuje koristiti kao začin uz sve vrste zelene salate i priloga, a odlično se sljubljuje s kuhanom i pečenom ribom, raštikom, ali i ostalim povrćem i pečenim mesom. Posebno se ističe kao završni prilog kod serviranja mladih kozjih i ovčjih sireva, te konzervirane ribe i marinade“, pojašnjava Štambuk.

Prije nekoliko godina zajedničkom akcijom općine Selca, poljoprivredne zadruge Selčanka, tvrtke Uje, turističke zajednice, Udruge ekoloških maslinara i Agronomskog fakulteta iz Zagreba u općini Selca provedeno je istraživanje i inventarizacija potencijalnih autohtonih sorti maslina na otoku Braču.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Buhavica Maslina Brač Samooplodna Ulje Stanislav Štambuk Noćnjak Zadružni savez Dalmacije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/