Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvenkasta kora
  • 14.03.2023. 10:30

Buni vas crvenilo kore debla - što je u pitanju?

Mnogi voćari primijetili su u ovoj godini da je kora na deblu stabala jabuka i krušaka crvenkaste boje. Iako sliči na bolest, u pitanju je nešto drugo.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.230
  • 131
  • 0

Crvenkasta boja kore mnoge podsjeća na simptome bakterijskog raka voćaka ili prve simptome pucanja kambijalnog tkiva i razvoja raka kore voćaka, Nectria galigena. Ipak, u pitanju je samo višak vode u tlu.

Naime, posljednjih godina, u kasnu zimu i rano proljeće, zbog snijega i čestih i obilnih kiša, dolazi do zasićenja zemljišta vodom. Vodno-zračni režim je poremećen i u površinskom sloju zemljišta dolazi do nakupljanja vode pa tlo na površini često zna uleći prilikom koračanja, a kamoli kad prolaze lakši ili teži strojevi.

Višak i u gornjim dijelovima

Netko bi rekao i da u zemljištu nedostaje željeza zbog crvene boje kore, ali je u pitanju zasićenost vodom koja će, sa dolaskom toplijih dana, prestati. Nedostatak željeza rješava se folijarnom prihranom u prvim tretmanima.

Korijenov sustav ne može prihvatiti svu vodu

Ova pojava crvenjenja kore uočava se i u voćnjacima u kojima se obavlja ili ne obavlja krečenje debla. Interesantno je da se višak vode posljednjih godina pojavljuje ne samo u donjim dijelovima voćnjaka, već i u gornjim. A trebalo bi doći do bržeg cijeđenja vode iz gornjih dijelova voćnjaka u donje.

Ima li rješenja?

Klimatske promjene i ogromne količine padavina koje se sve češće pojavljuju posljednjih godina, čak u prosincu i siječnju, dovode do situacija da zbog viška vode korijenov sustav ne može prihvatiti svu vodu.

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Rješenje za sve bilo bi da, umjesto čestih kiša, češće imamo - snijeg. No, njega je sve manje i što je najgore, pitanje je hoće li ga biti dovoljno u narednim godinama.


Povezane biljne vrste

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Crvenilo kore Deblo stabla Kruška Jabuka Nedostatak željeza Višak vode


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]