Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 28.10.2021. 18:00

Cijena bobičastog voća u Europi i dalje visoka - u Americi pada

Na europskom tržištu cijene malina su i dalje visoke, kao i potražnja. No, značajno je spomenuti da su one u SAD-u pale za 9 posto na godišnjoj razini, na 7,55 USD/kg (6,5 €).

Foto: Depositphotos/Ashtray25
  • 110
  • 6
  • 0

Proizvodnja i trgovina bobičastog voća morat će u budućnosti biti još otpornija, i komercijalno i ekološki, ako želi održati impresivan rast prodaje širom svijeta, zaključak je stručnjaka na nedavno online održanom Svjetskom kongresu o bobičastom voću (Global Berry Congress) na kojem je sudjelovalo oko 450 ljudi iz više od 40 zemalja svijeta, piše fruitnet

Cindy van Rijswick iz Rabobanka izjavila je kako misli da je situacija pozitivna kada je riječ o potrošnji, ali je puno izazova u lancu opskrbe. "Inflacija je također brzo porasla, a i situacija s radnom snagom se pogoršala. No još uvijek je puno neiskorištenih prilika", poručila je nagovijestivši da će idućih godinu dana tvrtke iz ovoga sektora morati izdržati brojne poteškoće. "Moraju biti financijski jake u slučaju smanjivanja marži. Izuzetno je važno imati kontrolu nad izvorima, lancima opskrbe i drugim", komentirala je. 

Na kongresu je također istaknuta važnost održivosti jer su potrošači sve svjesniji budući da je podrijetlo proizvoda uvijek važno zbog čega se sve više traže domaći proizvodi. 

Cijene će i dalje ostati visoke?

Kada je riječ o proizvodnji ove vrste voća u Europi, maline su u velikoj prednosti i po potražnji i po cijeni, navodi SVZ International donoseći presjek sezone. Mnoge su zemlje u period berbe ušle s iscrpljenim zalihama što je ove godine dovelo do vrtoglave potražnje i vrlo visokih cijena. U Poljskoj će proizvodnja maline ove godine iznositi 120.000 tona što je brojka vrlo slična onoj iz 2020. Ondje će se berba nastaviti do kraja listopada što će pomoći stabilizirati potražnju. No, očekuje se da će cijene za ovo voće i dalje ostati visoke u odnosu na prošlu godinu. 

S jagodama je u toj zemlji bilo povremenih problema. Tako je berba kasnila dva tjedna zbog hladnog i kišnog vremena. S druge strane, visoke su temperature požurile sazrijevanje uroda crnog ribizla te uzrokovale opadanje s grmova. Za višnjom je bila velika potražnja iz prerađivačke industrije, a poljski se urod za to voće procjenjuje na 165.000 tona. Aronija daje pozitivne rezultate, uz visoku kvalitetu plodova. 

Niži urodi u Mađarskoj i Srbiji 

Drugdje u Europi, ističu, problemi s kvalitetom i temperaturne fluktuacije tijekom ljeta utjecali su na prinose i cijene. Urod višnje u Mađarskoj postigao je značajnu količinu plodova, ali su bili manje veličine zbog niskih temperatura početkom sezone. Pišu nadalje kako su urodi srpske kupine i mađarske bazge bili 50-60 posto niži od prosjeka zbog izazovnih sezona rasta.

Šipak je imao dobru godinu, sa visokokvalitetnim plodovima koji su zreli i spremni za isporuku iz istočne Europe.

Pad cijena u SAD-u

No, "preko bare" je priča nešto drugačija. Naime, kako piše FreshFruitPortal, cijene bobičastog voća na američkom tržištu su općenito niže nego prošle godine. Izuzetak su tek borovnice čija je cijena na najvišoj razini u posljednje tri godine. U 39. tjednu ove godine ona je iznosila 9,28 američkih dolara (8 €) po kilogramu što je za 14 posto više u odnosu na 2020., a riječ je o zalihama iz Meksika, Perua, Washingtona i Oregona. 

Cijena malina koje dolaze iz Kalifornije i Meksika ondje je pala za 9 posto na godišnjoj razini, na 7,55 USD/kg (6,5 €). Kada je riječ o jagodama, njihova je cijena u 39. tjednu bila 35 posto niža u odnosu na prethodnu godinu, a pala je na 3,17 USD (2,73 €). 

Kupine također bilježe pad cijene, a prosječna je iznosila 4,87 USD (4.19 €). 

Hoće li se i kako ovaj pad cijena odraziti i na europsko tržište, pokazat će vrijeme. 


Tagovi

Bobičasto voće Cijena Cijena maline Tržište Pad cijena Cindy van Rijswick


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.