Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška citronka
  • 24.11.2019. 12:00
  • Antalija, Turska

Citronka: Stara sorta kruške omiljena je u Turskoj

Citronka (limonka) je stara, zimska sorta. Plodovi su joj izrazito žuti i čvrsti, kiselkastog okusa.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.326
  • 69
  • 0

Turska se sve više okreće samodostatnosti kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima. Nedavno smo pisali o tome kako im je plan da do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 milijuna dolara godišnje. Iako je nositelj ovoga plana povrćarska proizvodnja, trude se i oko proizvodnje voća. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

U blizini grada Korkutelija, 100 kilometara od Antalije postoji nasad krušaka, a u Turskoj je najzastupljenija sorta Citronka, piše Bojan Kecman na svom blogu.

Stara zimska sorta

Citronka (limonka) je stara, zimska sorta. Karakteristike ove kruške su izrazito žuti i čvrsti plodovi, kiselkastog okusa. 

Turci ovu krušku vole jer se bere od kraja rujna, točnije 25.9. do polovine studenog kada kod njih zna pasti snijeg. 

Prosječan urod na četiri hektara je 30 do 35 tona po hektaru, a radi se o ekološkoj proizvodnji. Prinos je, dakle, gotovo isti kao i u konvencionalnoj proizvodnji. Zimsku rezidbu ne primjenjuju, zbog toplijeg vremena, a proljetnu počinju u svibnju. 

Borba sa štetnicima minimalna

Vlasnici ovog nasada krušaka kažu da stabla tretiraju tri puta godišnje i to samo bakrom i sumporom. Protiv kruškine buhe bore se sumpornim preparatima. Interesantno, piše Kecman, kruškinog savijača nema.

Krenula i kruškina buha? Kako je spriječiti?

Zbog viših temperatura  problemi s čađavom krastavošću svedeni su na minimum, a za to je najviše zaslužno frezanje kompletnog voćnjaka, koje se radi početkom studenog i kada opadne sav list. Tako se uništavaju prezimljujuće spore patogena.

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Najviše muke zadaje im, kao i u Izraelu, Erwinia amylovorabakteriozna plamenjača. I nju uništavaju sumporom. Olakšavajuća okolnost je stalni povjetarac koji donekle spriječava razvoj bolesti, a primjenjuju podzemno navodnjavanje iz akumulacija u kojima se voda nakuplja tijekom zime i proljeća. 

Inače, u Turskoj se godišnje proizvodi oko 400.000 tona krušaka


Tagovi

Turska Samodostatnost Antalija Stara sorta Kruška citronka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]