Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cosmic Crisp
  • 12.12.2019. 12:00
  • Washington, SAD

Cosmic Crisp osvaja svijet: Nova sorta jabuke u hladnjaku traje i do godinu dana

Novu sortu jabuke Cosmic Crisp znanstvenici su razvijali 20 godina, a u hladnjaku može trajati i do godinu dana. Na američko tržište stavljena je prvi puta ovaj mjesec, a do kraja 2020. godine trebala bi se pojaviti i na europskom tržištu.

Foto: Facebook/Cosmic Crisp Apple
  • 1.086
  • 42
  • 0

Cosmic Crisp je američka jabuka s oznakom sorte WA 38. Njezin je uzgoj započeo 1997. u saveznoj državi Washington.

Sorta je dobivena križanjem jabuka Honeycrisp i Enterprise, a kod uzgoja fokus nije bio na izgledu, već na trajnosti. Vrlo je hrskava, relativno čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti i vrlo je sočna. Ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih majušnih točkica na tamno crvenoj kori, podsjećajući na noćno nebo. Ime joj je zaštićeno znakom Sveučilišta Washington State gdje je razvijana ova sorta, a laboratorij za hranu Good Housekeeping Institute dodijelio joj je oznaku da je odobrena od strane nutricionista.

Vrlo je hrskava, relativno čvrsta, ima dobar odnos slatkoće i oporosti i vrlo je sočna

Ideja je bila razviti novu sortu jabuka kako bi se pomoglo voćarima, u što je uloženo 10 milijuna dolara. Ekskluzivno pravo za uzgoj u narednih deset godina dobili su upravo voćari u Washingtonu, navodi BBC

Ogromna potražnja za sadnicama

Jabuka je prvi put bila dostupna za komercijalnu sadnju 2017. godine. Potražnja za sadnicama je bila toliko velika da se na kraju nasumičnim izborom biralo koji će ih farmeri dobiti.

Sorta Fuji hit jabuka za sezonu 2019./2020. 

Prodaja Cosmic Crisp sadnica je brzo rasla pa tako danas diljem Washingtona raste više od 12 milijuna stabala, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. S prvim jabukama koje su sada na policama, procjenjuje se da je ovaj ogromni plan sadnje - za kojeg se smatra da je najveći i najbrži u svjetskoj povijesti jabuka - uzgajivače koštao 30 milijuna dolara.

Vrhunska sorta rezultira visokim cijenama

Jabuke su se počele prodavati 1. prosinca ove godine u Seattlu. Na američkom tržištu kilogram jabuka košta 5 dolara, tj. oko 35 kuna što je tri puta više od cijene standardnih sorti. Predviđa se da će do kraja godine biti prodano sveukupno 467.000 kutija (od oko 13 kg), što će porasti na dva milijuna u 2020. godini. 

Ovo je najveća kampanja u povijesti industrije jabuka, a smatra se da će Cosmic Crisp jabuka biti pun pogodak na svjetskom tržištu.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Cosmic Crisp Nova sorta Jabuka Visoka cijena Honeycrisp Enterprise


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.