Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje jabuka
  • 25.09.2022. 18:00
  • Italija

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 posto struje

U tunelima u Italiji voćari čuvaju oko 30.000 t jabuke, a planiraju povećati kapacitete

Foto: Melinda
  • 1.019
  • 214
  • 0

Kako bi smanjili račune za energiju talijanski proizvođači jabuka su se dosjetili iskoristiti isklesane tunele, svojevrsne špilje kao prirodne hladnjake, prenosi Daily Star.

Tristo metara ispod svojih voćnjaka u Predaji, malom gradu u regiji Trentino, grupa Melinda je stvorila 34 rashladna područja u ogromnim kamenim špiljama ispod obronaka planine. U njima mogu skladištiti do 13 posto svoga uroda i tako smanjiti troškove energije.

Uštedili više od 30 posto struje

Jabuke ostaju u kontroliranim uvjetima na konstantnoj temperaturi tijekom cijele godine. Plodovi se čuvaju u plastičnim kutijama naslaganim u nekoliko redova.

Mauro Erlicher, menadžer u ovoj  tvornici rekao je da su u prošle godine uštedili 32 posto potrošnje električne energije.

Prirodno hlađenje 

Skladište za oko 30.000 t jabuka

Trenutni kapaciteti skladišta su oko 30.000 t, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti porasti na 40.000 t jabuka.

Erlicher je objasnio da hladnjače inače imaju sendvič panele izolirane poliuretanom i metalnim pločama kako bi unutrašnjost bila hladna. U slučaju špilja tu ulogu su preuzele stijene.

Prije nego što se mogu koristiti, stijene se hlade plinom do dubine od 5 do 7 metara, što znači da održavaju konstantnu temperaturu od 1 stupanj Celzijusa. Berba je počela, a trajat će 30 do 40 dana.

Jedan od farmera, Loris Calliari, rekao je da su bili skeptični kada su prvi put čuli za ovu ideju, ali su ih brzo pridobili rezultati. "U početku smo se dvoumili, a onda smo shvatili da to funkcionira, jer postoji dobra ušteda energije i vrlo je održivo.", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Skladištenje jabuka Melinda Italija Mauro Erlicher Isklesane špilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić