Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 29.07.2020. 09:00

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Potrebno je odabrati dobru sortu, primijeniti odgovarajuće agrotehničke mjere, odrediti pravi trenutak berbe kako bi voće sačuvali što duže vremensko razdoblje.

Foto: Depositphotos/Sobolevskyi
  • 955
  • 45
  • 0

Jabuke i kruške su najčešće voćne vrste čije plodove čuvamo u kućanstvu. Kako bi ih što uspješnije sačuvali morat ćemo ispoštovati njegove zahtjeve, karakteristike sortimenta, primijenjenu agrotehniku i osigurati optimalne uvjete skladištenja.

Čuvanje plodova jabuke

Uzgoj jabuke i skladištenje njenih plodova je najjednostavnije u svijetu voćarstva. Naravno, potrebno je osigurati određene preduvjete.

Izborom sortimenta možemo utjecati na dugovječnost njezinih plodova. Sorte koje ranije dozrijevaju karakterizira i kraći period čuvanja. Kasne sorte daju plodove koji su pogodni za dugotrajno pohranjivanje.

Ishrana stabala u voćnjaku tijekom vegetacije, posebno u posljednjim fazama dozrijevanja, djeluje na dužinu skladištenja. U tom periodu se smanjuje ishrana dušikom, a koriste se gnojiva koja sadrže kalcij, kalij, željezo i fosfor. Oni daju čvrstoću plodu i djeluju na njegovu mehaničku otpornost. Dobro ishranjene voćke su dugovječnije i manje podložne pojavi truleži i propadanja tijekom čuvanja.

Treba znati i da će pojava stresa djelovati na dužinu čuvanja jabuka. Promjene vremenskih prilika, posebno temperature, opskrbljenost vodom, pojava tuče djelovat će na pad imuniteta stabla, lošiju kvalitetu ploda i mogućnost njihovog čuvanja. Kako bi se umanjio stres potrebno je regulirati navodnjavanje, prihranu i tretiranje preparatima koji poboljšavaju imunitet stabala.

Prilikom čuvanja, ostavite i poneki list

Pravilno određivanje termina berbe jabuka, pomaže nam da voće uskladištimo što kvalitetnije. Kod jabuke razlikujemo dva tipa zrelosti: fiziološku i tehnološku. Za fiziološku zrelost je karakteristično da tada plodovi postaju najkrupniji, sjemenke su sasvim razvijene. U slučaju tehnološke zrelosti radi se o momentu kada plodovi dobivaju karakterističnu boju pokožice, najbolji sadržaj suhe tvari, šećera, kiselina, karakterističan okus, miris i aromu. Treba znati da se rane i srednje sorte beru tjedan dana prije tehnološke zrelosti dok se kasne sorte beru u fiziološkoj zrelosti. Prilikom berbe ne oštećivati i ne bacati plod. Oštećenja i nagnječenja su mjesto prodora uzročnika bolesti truljenja i mjesto napada kukaca.

Prilikom spremanja plodova jabuke, ostavite i po neki list jer ono sadrži baktericidne tvari i pozitivno će djelovati na čuvanje ovog voća. Prostor za skladištenje treba biti suh, čist i s dobrom ventilacijom. Jabuke se najbolje skladište u gajbicama i papirnatim kutijama.

Čuvanje u lišću paprati

I pored toga što je vrlo slična jabuci, kruška ima svoje zahtjeve kada je u pitanju uzgoj, primijenjena agrotehnika, berba i čuvanje plodova. Njezina su stabla, u odnosnu na jabuku, osjetljivija na niske temperature. Ne podnose ni visoku razinu podzemnih voda. Sve to će djelovati i na kvalitetu plodova kruške koje namjeravamo čuvati. Kao i kod jabuke, plodovi ove voćke nastavljaju dozrijevati i poslije berbe. Zbog toga se oni beru prije prave zrelosti, čime ćemo im produžiti vrijeme čuvanja. Kada su potpuno zreli, mogu se čuvati do tri dana.

Dobrim se pokazalo zamotavanje pojedinačnih krušaka u papir i slaganje u gajbice. Plodovi jabuke i kruške se duže čuvaju ako ih čuvamo u suhom lišću paprati.


Tagovi

Skladištenje voća Čuvanje jabuka Čuvanje krušaka Suho lišće paprati Izbor sortimenta Primijenjena agrotehnika Termini berbe Baktericidne tvari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]