Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 06.08.2013.

Današnje sorte lubenice ostvaruju visoke prinose

Uzgoj lubenica

Foto: RGBStock.com
  • 1.400
  • 58
  • 0

U ove vruće ljetne dane svi tražimo osvježenje. Naravno uz kupanje u moru koje sve manje osvježava tu su razni osvježavajući napitci. I ishranu većina je prilagodila laganim i osvježavajućim jelima. Nezamjenjiva osvježavajuća namirnica je lubenica. Dobro rashlađena i sočna lubenica je prvoklasna namirnica za vruće ljetne dane. Jedni lubenicu svrstavaju u voće, drugi u povrće, ali za ovu priču to nije nimalo bitno.

Ljubačke i škabrnjske

Dok se lubenica prodaje na zidićima, štandovima, iz kamiona u svakom kvartu i na svakoj plaži, a trgovački lanci oglašavaju akcijske prodaje naša ekipa obišla je polja gdje se proizvodi lubenica i pokušala saznati što to lubenicu čini posebnom i toliko traženom.

Davno je lubenica prepoznata kao unosna kultura na ravnokotarskim poljima. Još i danas na zagrebačkim tržnicama kao brend se prodaje ljubačka i škabrnjska lubenica, iako u Ljupču lubenice proizvode, možda, u nekom vrtu.

Oni koji malo duže pamte sjetit će se velikih hrpa lubenica na zadarskoj pijaci. Gotovo sve pravilno okrugle, jarko crvenog mesa i tamnozelene kore. Prodavale su se cjelodnevno, a najviše noć. Nakon završetka filma u ljetnom kinu poseban gušt je bio svratiti na pijacu i kupiti lubenicu - četrun. Trebalo je samo izabrati koju, a prije vaganja obvezno ju se otvaralo da bi provjerili zrelost i to tako da se vadila mala kriška u obliku trokuta.

Starinske sorte

U to vrijeme većinom su se uzgajale sorte panonija i shuger baby koje su na tržište dolazile tek u kolovozu, a bilo ih je i u rujnu. Prinosi za ono vrijeme bili su više nego odlični i kretali su se od 20 do 40 tona po hektaru. Ulozi u proizvodnju nisu bili previsoki pa je zarada od proizvodnje i prodaje lubenica bila više nego odlična.

Što se promijenilo u proizvodnji lubenica saznala je naša ekipa posjetivši OPG Marinko Nekić i OPG Ivica Cindrić koji na predjelu Baštica proizvode lubenicu na nekoliko hektara.

Troškovi u proizvodnji lubenica su iznimno visoki i samo visoki prinos može garantirati neku, ajmo reći, zaradu, započinje priču o lubenicama Marinko Nekić. Dok se sve zbroji, a ne računa se vlastiti rad trošak proizvodnje lubenica je od kune do kune i dvadeset za kilogram. Naravno sve ovisi u prvom redu o prinosu, a prinos određuju ulaganja kao i klimatske prilike.

Prošla godina iako sušna bila je puno bolja za lubenicu nego ova s kišnim i hladnim proljećem. Ove godine je lubenica tijekom rasta i razvoja doživjela nekoliko stresnih situacija - šokova što je ostavilo posljedice ne samo na visinu prinosa već i na kvalitetu saznajemo od Marinka Nekića zvanog Pane.

Posljedice temperaturnih razlika

Zbog temperaturnih oscilacija lubenica nije imala kontinuirani rast i razvoj. Svaki zastoj u rastu vidljiv je na presjeku lubenice po bijelom prstenastom tkivu unutar crvenog. Osim toga kora u takvim vremenskim prilikama je deblja nego običajno, iako današnje sorte imaju tanku koru što zna stvarati problem tijekom berbe i transporta. Ukoliko je kora suviše tanka zbog nepažljivog rukovanja lubenica puca i takva nije za tržište. Zbog naglog dizanja temperatura zna se dogoditi da sredina lubenica ostane šuplja i takav plod nema tržne vrijednosti. To je najgore što se može dogoditi, jer se šupljina u srcu lubenice ne vidi dok se lubenica ne razreže.

Proizvodnja lubenica danas razlikuje se umnogom od one nekada. Tada su se lubenice proizvodile iz sjemena direktnom sjetvom.

Navrćanje na tikvu

Danas se lubenice proizvode iz presadnica i to većinom kalemljenih na specijalnu podlogu tikve, pojašnjava proizvodnju Ivica Cindrić Cibo. Razlog kalemljenja na podlogu tikve je što je tikva otpornija na bakterijske bolesti pa nema venuća i ujednačeniji je porast u svim fazama rasta i razvoja. Molim Vas napišite: Tikva nema nikakav utjecaj na kakvoću lubenica i to su priče zlonamjernih da kalemljena lubenica daje okus po tikvama - moli me Cibo. Pa po čemu će imati okus nego po tikvi čudim se, jer lubenica kao i dinja spada u porodicu tikvenjača.

Presadnica kalemljene lubenice košta oko četiri kune, a potrebno je osam tisuća presadnica za hektar. Zatim trebaju crijeva za navodnjavanje pa mulck-folija da se spriječi razvoj korova i smanji isparavanje vlage iz tla, a o zaštiti i gnojivima da se ne govori. Današnje hibridne sorte uz dobre agrotehničke mjere ostvaruju visoke prinose. Oni su u prosjeku 80 tona po hektaru, ali u pojedinim godinama i na kvalitetnom zemljištu prinosi mogu prijeći 100 tona po hektaru govori Cibo.

Sjetimo se koliko je to 80 tona i koliko je posla samo sve to ukrcati u prikolicu i izvesti iz polja, a o ostalome da se ne govori.

Muke s prodajom

Dok proizvođači muče muku s prodajom, jer otkupni centri plaćaju 1,20 kuna za kilogram i to nakon nekoliko mjeseci na zelenoj tržnici cijena je dvije kune za kilogram, ali kupaca gotovo i nema. Na štandovima ovisno gdje su cijena je od četiri do osam kuna za kilogram. Zbog toga postavlja se pitanje zar su troškovi prodaje višestruko veći od troškova proizvodnje ili je prejaka želja za brzom i relativno lakom zaradom. Većina prosječnih lubenica teži oko 10 kilograma. Pa zar nije malo previše izdvojiti 50 i više kuna za jednu lubenicu. Evo razloga zašto se sve više lubenice prodaju na kriške, a sve manje kao cijele, a pogotovo one koje teže 14 i više kilograma.

Lubenica u posljednjih nekoliko godina proizvodi se u većini poljoprivrednih krajeva u Lijepoj Našoj. Zbog razlika u klimi lubenice zriju u različitom razdoblju, ali uporabom plastičnih tunela, pokrivanjem agril-folijom i ostalih agrotehničkih rješenja razlike u vremenu zriobe se smanjuju što dovodi do velike ponude u kratkom razdoblju, odnosno u špici turističke sezone. Ako se tome doda i prekomjerni uvoz proizvodnja lubenica od unosnog posla postaje noćna mora.

Autor: Marijan Tomac Foto: RGBStock.com


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Lubenice Prinosi Tržište Agrotehničke mjere

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić