Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagodičastog voća
  • 18.10.2017. 11:00

Daniel Bronkal: Malinari moraju raditi na kvaliteti i standardu

Veoma je bitno da proizvođači razumiju kako ovaj sektor i dalje ima potencijala i da nudi perspektivu, mada je neophodno da se proizvođači fokusiraju na unapređenje kvalitete i boljih standarda proizvodnje", istakao je Daniel Bronkal, regionalni direktor Caritasa za zemlje Zapadnog Balkana.

Foto: Pixabay/ejaugsburg
  • 2.496
  • 215
  • 0

Švicarski Caritas, nevladina organizacija nedavno je provela istraživanje tržišta jagodičastog voća u BiH te uz angažman domaćih i stranih eksperata nakon analize rezultata donijela zaključke čijom bi provedbom u narednim godinama trebalo doći do pozitivnih pomka u ovom sektoru.

Jasno nam je da je 2017. godina za sve poljoprivrednike bila izuzetno teška. Nepovoljne vremenske prilike su već na početku sezone prepopovile prinose, a naročito niske otkupne cijene su proizvođačima jagodičastog voća upropastile planove. Da bi se došlo do preporuke koje bi proizvođačima jagodičastog voća pomogle da prevaziđu trenutno stanje, Caritas je proveo studiju o tržištu i konkurentnosti jagodičastog voća u BiH.

Daniel Bronkal kaže da je najvažnija kvaliteta i bolji standard proizvoda

Caritas Švicarska je prisutan u ovom sektoru više od 10 godina te su u saradnji sa poljoprivrednicima i ljudima koji su zainteresirani za rad u sektoru jagodičastog voća. Svjesni su teškoća u posljednje 2 godine te u potpunosti razumiju dilemu i situaciju u kojoj se nalaze proizvođači i izvoznici.

"Veoma je bitno da proizvođači razumiju kako ovaj sektor i dalje ima potencijala i da nudi perspektivu, mada je neophodno da se proizvođači fokusiraju na unapređenje kvalitete i boljih standarda proizvodnje", istakao je Daniel Bronkal, regionalni direktor Caritasa za zemlje Zapadnog Balkana.

Caritas Švicarska je prisutan u ovom sektoru više od 10 godina te su u saradnji sa poljoprivrednicima i ljudima koji su zainteresirani za rad u sektoru jagodičastog voća.

Caritas će i dalje nastaviti sa radom na jačanju kvalitete i diverzifikaciji, kako bi unaprijedili funkcionalnost, radiće se na jačanju funkcije svih aktera u ovom sektoru i lancu vrijednosti.

Temelji malinarstva loše postavljeni

Prema nezvaničnim podacima, u BiH ima oko 3.000 hektara zasađenih malinom. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima tržišta, u rješavanju trenutnih problema aktivno su uključeni članovi Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Ustanovljeno je da su potrebna sistemska rješenja za rješavanje gorućih problema u ovom sektoru, gdje se jasno vidi da su temelji malinarstva prilično loše postavljeni, naročito kada se uzme u obzir da je ova godina imala prilično loš prihod ali i loše agrotehničke mjere i organizovanost proizvođača i otkupljivača.

Naravno, sve je rezultiralo padom cijena na tržištu, što je itekako razbijesnilo proizvođače. Jer nije istina, kako političari ističu, da građani ne žele raditi. Važno je dati podsticaj za rad, te pružiti šansu da se prevaziđu prepreke koje su zastupljene naročito na samom početku ovog posla.

Prema nezvaničnim podacima, u BiH ima oko 3.000 hektara zasađenih malinom.

Otkupne cijene su ove godine bile znatno niže nego predhodnih, što proizvođačima mnogo više smeta od umanjenih prinosa. Ovakve oscilacije nije moguće predvidjeti i to je činjenica sa kojom se proizvođači, ali i otkupljivači moraju nositi.

Tržište diktira cijene, stoga niko ne može predvidjeti cijene na duži vremenski period

Da li je opstanak malinarstva u BiH upitan najbolje će pokazati vrijeme. Ali jedno je sigurno. U budućnosti će samo ozbiljni proizvođači pozitivno poslovati.

Foto: Pixabay/ejaugsburg


Tagovi

Nepovoljne Vremenske Prilike Već Početku Sezone Prepopovile Prinose A naročito Niske Otkupne Cijene Proizvođačima Jagodičastog Voća Uprpastile Planove.malinarstvo


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...