Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrimatco
  • 06.05.2019. 15:00

Detaljan plan gnojidbe borovnica folijarno i sustavom kap na kap

Borovnica cvjeta u svibnju i lipnju, a sazrijeva od lipnja do kolovoza. Vrijeme je za njenu prihranu, a tvrtka Agrimatco donosi detaljan plan s preporukama gnojiva.

Foto: Depositphotos/tanyakdesign
  • 6.070
  • 181
  • 1

Sadnja borovnica je isplativa investicija, bilo da se planira sadnja za prodaju ili za osobne potrebe. Borovnica voli porozna, dobro drenirana tla. Za borovnicu je također vrlo važna određena kiselost tla. Preporučena pH vrijednost tla je između 3,4 i 6,5, dok se vrijednosti od 4-5,2 smatraju idealnima za uzgoj borovnice.

Borovnica rano stupa na rod, već u drugoj godini starosti nasada. Od pete godine se može očekivati ulazak u punu rodnost, kada grmovi daju prinos i do 6 kg plodova. Borovnica ima dug period nasada (20 i više godina). Plodovi borovnice sazrijevaju od početka 6. mjeseca (vrlo rane sorte) do kraja 8. mjeseca. 

Adekvatna ishrana - jedan je od temeljnih faktora za postizanje odgovarajućeg rasta borovnice, zatim prinosa i kvalitete plodova. Uzgoj borovnice je dobrim dijelom pod utjecajem:

  • teksture zemljišta,
  • pH reakcije,
  • sadržaja organske tvari.

Prije same sadnje potrebno je izvršiti analizu zemljišta, kojom će se odrediti sadržaj svakog makro i mikro hraniva u tlu, kao i pH reakcija tla. Snaga porasta biljke, debljina izdanka, veličina lista, i njegova boja su važni indikatori zdravstvenog stanja biljke i potrebe odgovarajućeg režima osnovne gnojidbe te dopunske folijarne gnojidbe.

Da bi borovnica bila ukusna, sočna i zdrava, tvrtka Agrimatco preporučuje u osnovnoj gnojidbi u jesen unijeti u redove kompleksno gnojivo NPK 7-20-30 u količini 250-300 kg/ha kao i peletirano gnojivo EKOTRON (Organski poboljšivač tla) u količini 200 gr/m2.

Dopunsko prihranjivanje 

Prvo prihranjivanje izvesti u fazi kretanja vegetacije s 200 kg/ha KAN-a ili amonij sulfat. Drugo prihranjivanje po potrebi (ovisno o stanju ishranjenosti borovnice te planiranog uroda koji se očekuje).

Izbjegavati kasno dodavanje dušičnih gnojiva, koje može biljci pomoći da izdrži prevelik urod, ali u isto vrijeme odložiti sazrijevanje izdanaka, čime se povećava osjetljivost na niske temperature.

U nastavku pogledajte plan gnojidbe borovnice:

Berba se obavlja u punoj zrelosti! Neblagovremena berba uzrokuje venuće i opadanje plodova.

Osvrt na posebna gnojiva s niskim pH (2,3 pH) za prihranu borovnice kroz sustav kap na kap

Amcopasta je NPK gnojivo kemijski pomiješano u jedinstveni oblik paste. Ove jedinstvene formulacije paste, koje su patent tvornice MCFP, dokazano omogućuju efikasniju gnojidbu nego konvencionalne formulacije gnojiva. Zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi, Amcopaste omogućuju brže usvajanje hranjiva kod biljke kao i manje curenja hranjiva u tlo. Amcopaste su proizvedene od visoko kvalitetnih sirovina, kako bi se osigurali bolji rezultati i optimalno usvajanje hranjiva. One su kemijski mix, 100% homogeni NPK, potpuno topive u vodi i bez klorida. Formulacije se odlikuju visokom kiselošću, što smanjuje alkalitet tla u zoni korijena i oslobađa fiksirane elemente u tlu iz prijašnjih aplikacija. Također, Amcopaste smanjuju rast algi i stvaranje kamenca unutar sustava za navodnjavanje. Amcopasta se mogu miješati s većinom gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

AMCOPASTA 20-50-10 (pH 2,3, Ec 1,3)

Jedinstvena formulacija prikladna za primjenu u početnim fazama za razvoj korijena i u fazama cvatnje. Može se primijenjivati preko sustava za navodnjavanje ili folijarno. Visoka koncentracija fosfora će pospješiti razvoj korijenovog sustava, utjecat će na bolju vegetaciju. Biljke će imati bolju otpornost na bolesti i nepovoljne uvjete zbog dostupnosti prikladne količine kalija. Također je efikasna za oporavak korijenovog sistema nakon bolesti ili infekcije nematodama. Ova formulacije može se primjenjivati u fazi cvjetanja da bi se stimulirala cvatnja i povećao broj cvjetova. Sadrži nekoliko različitih mikroelemenata u adekvatnim koncentracijama, što pomaže jačanju biljke u ranim fazama rasta.

AMCOPASTA 15-20-50 (pH 2,3, Ec 1,3)

Ova formulacija je dizajnirana da poboljša veličinu, kvalitetu i količinu plodova. Zbog visoke količine kalija, povećat će se količina šećera i ugljikohidrata u plodovima. Preporučuje se primijeniti u fazama cvjetanja i zriobe kako bi se održala ravnoteža između vegetativnog rasta i razvoja ploda, što vodi do produženog životnog ciklusa biljke. Sadrži neophodne mikroelemente za pravilan rast i za spriječavanje simpotma nedostatka mikrohranjiva.

Za više informacija o gnojidbi borovnice, obratite se tvrtki Agrimatco na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Agrimatco Plan gnojidbe borovnice Prihrana Borovnica Kalij Gnojivo Dušik Amcopasta


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.