Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imanje u Višegradu
  • 19.02.2022. 09:00

Divlje svinje uništile 180 stabala jabuke - kapitalac tresao voćke

Jedna noć vršljanja divljači u zasadima bila dovoljna da se obezvrijedi petogodišnji rad voćara iz Dobrunske Rijeke

Foto: Marijana Simanić
  • 748
  • 114
  • 0

Da seljak i selo jedva opstaju u današnjem vremenu, pogotovo na istočnoj regiji Republike Srpske, pokazuje i podatak da je samo u opštini Višegrad 40 sela bez ijednog stanovnika. Ono malo radno sposobnih se vraća da uzgaja mnogobrojne poljoprivredne kulture i bavi se proizvodnjom zdrave hrane. Jedan od njih je i Miroljub Babić koji u svom voćnjaku ima 600 stabala jabuke.

On je nažalost i primjer da nijedna briga seljaka neće obići. Brojne štetočine udaraju na imanja i rod, ali ono što se desilo ovom voćaru iz Dobrunske Rijeke dosad je neviđeno u praksi poljoprivrednika.

"U petoj godini mog voćnjaka na pristranku rodnog sela malo sam zakasnio s berbom jabuka, iz nekih objektivnih razloga, ali su zato kroz ogradu provalile divlje svinje i obrale rod do posljednjeg ploda“, počinje svoju priču ovaj višegradski voćar.

Svinja čeljustima hvatala za stablo voćke

On ističe da je samo jedna noć vršljanja divljači u zasadima bila dovoljna da obezvrijedi sav njegov petogodišnji rad.

"Oštećeno je najmanje 30 odsto stabala i njima nema lijeka, moraju se povaditi. Ovo je dosad neviđeno, svinja je čeljustima hvatala za stablo voćke, drmala je kako bi spao plod, tresla ga kao kad seljak trese mladu šljivu, a iza njih su ostala unakažena stabla za oguljenom korom", objašnjava Babić.

Podigao kredit

Da bi osnovao voćnjak Miroljub je svojevremeno podigao kredit.

"Uzeo sam kredit u banci 5.000 KM da bi obavio sve pripreme na zemljištu , kupio sadnice i sve to zasadio. Srećom kredit sam banci vratio. I eto, sad kad bi trebalo da prihodujem, evo šta se, ne mojom krivicom, desilo",  jada se Babić.

Babić u neizvjesnosti kako nabaviti nove sadnice

Na procjenu štete dolazile su komisije iz opštine Višegrad i iz Lovačkog društva. Prema riječima ovog domaćina, stanje u voćnjaku je snimljeno te evidentirano da je divlja životinja uništila 180 stabala jabuke. 

"Lovočuvar je konstatovao da su štetu napravile divlje svinje, i po njegovim riječima krmak kapitalac koji je imao snage da trese stabla”, ispričao je Babić.

Kako nadoknaditi štetu?

Ne nada se da će se naći neko ko će mu nadoknaditi ovu štetu.

"Na evidenciji sam Biroa za zapošljavanje, nisam se prijavio u APIF zbog onih 400 KM koje bih trebalo da uplatim kao zbog zdravstvene zaštite, a kad dođeš u Dom zdravlja već na vratima ti traže jednu marku za participaciju",  ogorčen je Babić.

Iako je imao velike planove u voćarstvu Babić je kako kaže, izgubio volju za rad, ali će ipak povaditi oštećena stabla i posaditi nova. Međutim, kako je nezaposlen, u neizvjesnosti je kako to finansirati.


Fotoprilog


Tagovi

Miroljub Babić Opština Višegrad Voćarstvo Istočna regije RS Uzgajanje stabala jabuke


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P