Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagode
  • 26.06.2022. 10:30
  • Gornji Vakuf-Uskoplje

Do ove godine jagode su bile isplative, cijena pala na tri KM

Proizvodnja jagode je nekada bila jedna od najisplativijih, berba ne traje puno, a cijena je dobra. Međutim, više nije isplativo podizati nove zasade

Foto: Naila Čaušević
  • 395
  • 74
  • 0

Među najpoznatijim proizvođačima jagode na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje su Senada Ljutić i njen sin Elvedin. Njihova plantaža se nalazi na samom ulazu u ovaj gradić, iz pravca Bugojna. S obzirom na to da nemaju zemlje u svom vlasništvu, prije 12 godina su se odlučili da zakupe površinu od 10 dunuma, te na njoj uzgajaju jagodu, malinu i povrće.

Nakon što je cijena zakupa skočila sa 30 KM na 100 KM po dunumu, smanjili su zakupljenu površinu na četiri dunuma.

Zakupljuju zemljište

"Već 12 godina je kako smo zakupili ovo zemljište, a zakup godišnje plaćamo po 400 KM. Pod jagodom je oko 2,2 dunuma, pod malinom oko jedan dunum, a ostalo zauzimaju krompir, kupus i dva plastenika od otprilike 80 m2", kaže Senada za Agroklub.

Zemljište pod zakupom

Nekada je imala tri dunuma jagode, ali kako su sadnice starile, smanjivali su ih, pa opet povećavali. Na jednom dunumu su sadnice stare dvije godine, a na 1,2 dunuma prošlogodišnje, kojima je ovo prva berba. Kažu da su do ove godine jagode bile veoma isplative, cijena je bila solidna, a troškovi nisu bili veliki, osim u prvoj godini, ali nakon nedavnih poskupljenja, situacija se promijenila.

Velika ulaganja u novi zasad

Njen sin Elvedin zajedno sa suprugom Arnelom prošle godine je uložio 5.500KM za podizanje novog zasada jagode, samo za repromaterijal, sadnice, zaštitna sredstva i prihranu, ne računajući njihov cjelodnevni rad u pravljenju lijeha i ostalih poslova, niti mašinske poslove obrade zemljišta.

"Jagode su takve, mogu biti tri godine, četvrtu ih moraš čupati i saditi nove. Do sada je jagoda bila najisplativija od svega što proizvodimo, ali ove godine je sve poskupilo, a njena cijena je spala sa prošlogodišnje 3,5 KM na 3 KM. Planirali smo proširiti još jedan dunum, ali ako ovako ostane, ne isplati se", dodaje naša sagovornica.

Imaju siguran otkup za malinu i jagodu

U sezoni berbe angažuju i radnike, kojima plaćaju dnevnicu po 40 KM, jer ne mogu da stignu sami.

Stresne situacije u usjevima - kako pomoći biljkama?

Dodatne probleme im je uzrokovalo nedavno nevrijeme, koje je oštetilo plodove jagode, pa ima dosta truleži i puno se gubi vrijeme na prebiranje plodova, budući da ima dosta otpada.

Prodaju pored ceste

Imaju siguran otkup za malinu i jagodu, dok ostale proizvode prodaju na štandu pored ceste. Elvedin je prije nekoliko mjeseci dobio plastenik od općine, a uskoro bi moglo biti i zrelih plodova. Krastavice već uveliko beru i prodaju.

"Pored ceste smo napravili kućicu, kao štand za prodaju i tu prodajem krompir, kupus, luk. Prije sam sadila i paradajz na otvorenom, i sve tu prodavala, nadam se da će ići i ovo povrće iz plastenika", ističe Senada.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Senada Ljutić Elvedin Ljutić Gornji Vakuf- Uskoplje Proizvodnja jagode Malina Plastenička proizvodnja


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.